• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od osam silovanja, jedno prijavljeno!

U BiH od osam slučaja silovanja policiji prijave jedan, što je znatno veći odnos nego u razvijenijim zemljama.

 Od osam silovanja, jedno prijavljeno! Izvor: MONDO

“Ovdašnje žene teže odlučuju da prijave ovo krivično djelo. Ako uzmete statističke podatke vidjećete da je u razvijenim zemljama na jedno prijavljeno silovanje četiri ili pet neprijavljenih. Društvo u razvijenim zemljama emancipovanije, pa se žene lakše odlučuju da prijave ovo krivično djelo”, rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Dragan Mioković.

Na području Republike Srpske u devet mjeseci ove godine evidentirano je 29 krivičnih djela protiv polnog intigriteta od čega je deset silovanja i to po četiri na području Bijeljine i Doboja, i po jedno u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, dok je zabilježeno sedam slučajeva pokušaja silovanja. 

Na području Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine registrovano je 13 silovanja, a za ova djela prijavljeno je 15 osoba, među kojima su četiri povratnika u vršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik, dok je ukupno registrovano 35 krivičnih djela bludnih radnji, dok je evidentirano devet slučajeva polnog odnosa sa djetetom.

Neuropsihijatar iz Sarajeva Alma Bravo Mehmedbašić ističe da se posljedice traume, koju žene prežive tokom silovanja, ako se ne liječe, manifestuju kasnije.

"Mnoge žene koje ne potraže ljekarsku pomoć posegnu za leksilijumima, alkoholom, drogama i sl. i stvaraju zavisnost, pa onda osim jednog problema odnosno traume koje su preživjele, imaju i drugi problem tj. zavisnost, a potom dolazi i do depresije i drugih psiholoških poremećaja", istakla je Mehmedbašićeva.

 U BiH se pojavio i problem zvani "droga za silovanje", odnosno korištenje lijeka "flunitra zepam", odnosno "rohypnol", koji se u medicini koristi kao hipnotik za liječenje poremećaja spavanja, a u svijetu je već poznata njegova zloupotreba pri silovanjima.

Na području Federacije BiH, prema riječima, portparola Federalne uprave policije Roberta Cvrtka, do sada nije registrovana zaplijena tableta "Rohypnol", za koje je teško dokazati da su korištene, jer spadaju u grupu benzodijazepina i hipnotika, kao i leksilijum i druge tablete za smirenje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE