• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transparensi BiH podržao Čeku

Transparensi BiH osudio prijetnje i pritiske na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS, izražavajući bezrezervnu podršku toj instiuciji

 Transparensi BiH podržao Čeku Izvor: MONDO

Transparensi internešnel Bosne i Hercegovine (TI BiH) najoštrije je osudio prijetnje i pritiske na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS, izražavajući bezrezervnu podršku toj instiuciji u njenom daljem radu.

"Ova institucija jedna je od rijetkih javnih institucija koja je pokazala svoj integritet i nezavisnost i upravo je to razlog zašto se našla na meti vladajućeg režima u RS", navodi se u saopštenju TI BiH.

Ta organizacija smatra da napade na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS treba shvatiti "u širem kontekstu obračuna vladajućeg režima sa onim institucijama i pojedincima koji su kritički analizirali rad Vlade RS".

Vladajuća većina u parlamentu RS na posljednjem skupštinskom zasjedanju nije podržala izvještaj Službe za reviziju, tražeći kontrolu revizorskih izvještaja.

Glavni revizor RS Boško Čeko poručio je vladajućoj strukturi da neće podnijeti ostavku, te da će ispitati "gdje su potrošili svaku marku".

TI smatra da je ta služba godinama ukazivala na drastična kršenja zakona u finansijskom poslovanju državnih institucija, a u posljednje vrijeme posebno na kršenja zakona u okviru Investiciono-razvojne banke RS, ističući da upravo tu treba tražiti razloge neusvajanja izvještaja o radu Glavne službe za reviziju.

"Inicijativa vladajućeg režima da se poveća kontrola Vlade RS nad radom Službe za reviziju je dokaz da Vlada, poslije negativne ocjene koju su dobile pojedine institucije, želi zaustaviti ovu službu u daljim nastojanjima da se spriječi neodgovorno trošenje sredstava i poveća odgovornost u poslovanju ovih insitutcija", navodi se u
saopštenju.

Još se ocjenjuje da postoji "ustaljena praksa Vlade RS da se direktno obračunava sa svim institucijama i pojedincima koji ukazuju na nepravilnosti u njenom radu".

"Zaključcima Narodne skupštine ponovo se nastoje institucije staviti u službu interesa vladajuće elite, a činjenica da se ovakvim potezima jedinoj službi koja je do sada djelovala nezavisno pokušava oduzeti ova nezavisnost i inegritet koji je stvarala, navodi na zaključak da se RS sve više udaljava od demokratije, a sve više postaje diktatura", smatra TI BiH.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE