• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH od jula bez viza?

BiH bi mogla da uđe u bezvizni režim do jula 2010. godine ako ispuni sve kriterijume EU. RS spremna na kompromis.

 Građani BiH od jula bez viza? Izvor: MONDO

BiH bi mogla da uđe u bezvizni režim do jula 2010. godine ako ispuni sve kriterijume Evropske unije, izjavila je u petak u Banjaluci izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

"To je prvenstveno u rukama političara u BiH. EU može da se založi da se ovaj proces ubrza, pogotovo sada kada građani susjednih zemalja mogu slobodno da putuju u BiH", kazala je Fajon poslije sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Prema njenim riječima, veoma je važno da BiH usvoji Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala i prilagodi Krivični zakon evropskim standardima.

Predstavnici Evropskog parlamenta u petak su premijeru RS prenijeli poruku da BiH mora ispuniti sve ciljeve i uslove koje je postavila EU, ako ova zemlja želi uspješno okončanje evropskih integracija.

Potpredsjednik Socijalističke grupe u Evropskom parlamentu zadužen za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Hanes Svoboda rekao je da su prethodne godine pokazale "postupno prilagođavanje Dejtonu", zbog čega se sada ne mogu očekivati radikalnije izmjene Ustava BiH.

"Za sada je važno da dođe do napretka, a onda pred samo pridruživanje EU još jedan korak prilagođavanja ustava", istakao je Svoboda.

Dodik je rekao da je RS spremna da prihvati osam promjena u Ustavu BiH u cilju daljih evropskih integracija zemlje.

On je naveo da bi se ustavne promjene odnosile na povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kao i delegata u Domu naroda BiH, s tim što bi se delegati u Domu naroda birali na području cijele BiH, a ne po entitetskom principu.

Premijer RS je dodao da bi ustavne promjene podrazumijevale i brisanje nacionalnog ekskluziviteta prilikom izbora članova Predsjedništva BiH, tako što pri njihovom izboru ne bi bilo nacionalnih odrednica, već bi se dva člana Predsjedništva birala iz Federacije BiH, a jedan iz RS.

Rotiranje članova Predsjedništva na mjestu predsjedavajućeg bilo bi svakih 16 mjeseci, umjesto sadašnjih osam, a kolektivni šef države više ne bi odlučivao o budžetu, već bi to bila nadležnost Savjeta ministara BiH.

Dodik je kazao da je sa predstavnicima Evropskog parlamenta razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, kao i potrebi "poboljšanja svih demokratskih kapaciteta i apsolutnih sloboda".

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE