• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti novi lider socijalista u RS?

Kongres Socijalističke partije bira predsjednika. Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić već podržao Petra Đokića.

 Ko će biti novi lider socijalista u RS? Izvor: MONDO

Kandidat za predsjednika Socijalističke partije  Tomo Tomić iz Lopara povukao je svoju kandidaturu za predsjednika partije na 5. Kongresu SP-a u Banjaluci, te se za fotelju lidera se sada bore Petar Đokić i aktuelni potpredsjednik partije Zdravko Krsmanović.

O izboru predsjednika partije delegati će odlučivati tajnim glasanjem.

Aktuelni predsjednik stranke Petar Đokić iznio je ekspoze o aktivnostima organa stranke između dva Kongresa koji je prihvaćen većinom glasova.Kongresu su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić, te gosti iz Srbije i Crne Gore - predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić.         

Dačićeva podrška Đokiću  

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić podržao je indirektno aktuelnog lidera Socijalističke partije Petra Đokića na izborima za predsjednika stranke. Dačić, koji je doputovao u Banjaluku, izjavio je da SPS i SP od samog njenog nastanka imaju intenzivnu saradnju, ali da je ona još čvršća od kada je lider socijalista u Republici Srpskoj aktuelni predsjednik Petar Đokić.

"SPS je uvijek podržavala jačanje stabilnosti i razvoja RS u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ostaće i dalje privržena toj politici", rekao je Dačić. Sa ovakom ocjenom slaže se i većina opštinskih odbora stranke u RS, koja je u pretkongresnom periodu isticala da podršku ima onaj kandidat koji podržava, poštuje Ustav i Dejton, program i statutarne odredbe stranke i koji se zalaže za stabilnost RS.

Aktuelni predsjednik Petar Đokić naglašava da će i dalje čuvati RS i spriječiti njeno bilo kakvo rastakanje, jer postojanje ovakve RS unutar BiH za srpski narod znači slobodu, sigurnost i ravnopravnost.

"Očekujem da će Kongres proteći u vidu snažne afirmacije SP i njene osnovne programske ideje, što znači da će socijalisti u narednom periodu još više biti posvećeni borbi za ekonomski razvoj i za jačanje socijalne sigurnosti građana", rekao je Đokić.

 SP će, prema njegovim riječima, i dalje raditi sa svojim koalicionim partnerima, jer je to partnerstvo doprinijelo razvoju RS i stvorilo bolje uslove za život građana.
On je naglasio da je izražena razlika u konceptima SP među kandidatima, te da on nastoji da očuva stabilnost SP, da u narednom periodu unaprijedi partiju, a žestoko se suprotstavlja reviziji Dejtonskog sporazuma i prenosu nadležnosti sa RS na BiH.

Đokićev ozbiljniji protivkandidat Zdravko Krsmanović kaže da je SP usvojila Deklaraciju o evropskim integracijama u kojoj se jasno kaže da se SP zalaže za prioritetan ulazak u EU i za potpunu primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Evropske povelje o temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

On smatra da je neophodno ojačati lokalni nivo vlasti, gdje se sredstva najracionalnije troše i gdje se radi u interesu građana. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE