• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić u Banjaluci: Srbija za dogovor naroda BiH!

Srbija poštuje svaki dogovor tri konstitutivnih naroda i entiteta u BiH, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u Banjaluci.

 Dačić u Banjaluci: Srbija za dogovor naroda BiH! Izvor: MONDO

On je naglasio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da svaki dogovor koji se postigne u BiH mora podrazumijevati saglasnost sva tri naroda i dva entiteta.

Dačić, koji je predsjednik Socijalističke partije Srbije, rekao je da je Dejtonski sporazum "i nastao u vrijeme vlasti SPS-a“, te da je taj sporazum, koji je tada bio uslov da se prekine rat u BiH, moguće mijenjati samo dogovorom svih strana u BiH.

Interes Srbije, dodao je, jeste da se sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

Dačić se u Banjaluci obratio učesnicima 5. Kongresa Socijalističke partije RS-a, na kojem bi trebalo da bude izabran predsjednik stranke, te druga stranačka tijela.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa zamjenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem da je zadovoljan što je Srbija, zadržala snažan interes za RS i saradnju koja se uspješno realizuje u svim oblastima, od energetike do školstva i kulture.

Premijer Dodik je najavio zajedničke projekte Srpske i Srbije u energetici i modernizaciji putnih pravaca, posebno u istočnom dijelu RS.

Dačić je rekao da Srbija, koja je garant Dejtonskog sporazuma, aktivno učestvuje u očuvanje dejtonskih principa.

On je istakao da će Srbija podržati svako rješenje u BiH koje će biti doneseno uz saglasnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta i koje neće biti na štetu entiteta.

Prema njegovim riječima, politička stabilnost u BiH je preduslov za očuvanja opšte stabilnosti RS i BiH.

Dačić je naglasio da je interes Srbije što skoriji ulazak BiH , ali i drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije u EU i obećao da će BiH biti pružena sva potrebna pomoć za ubrzanje procesa ulaska u EU.

Dodik i Dačić složili su se da je neophodno institucionalizovati saradnju RS i Srbije u okviru Sporazuma o specijalnim i paralenim odnosima, a posebno među opštinama uz granicu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE