• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer RS: Promjena Ustava samo prijedlog

Milorad Dodik objasnio je da je njegova izjava u vezi sa osam promjena Ustava BiH samo inicijalni prijedlog.

 Premijer RS: Promjena Ustava samo prijedlog Izvor: MONDO

O tom prijedlogu će, prema njegovim riječima, odlučivati Narodna skupština RS.

"Ovo treba shvatiti kao inicijalni prijedlog i tako će i ostati ukoliko parlament RS eventualno ne prihvati ovakav pristup. U tom slučaju neću se ni ja zalagati za to, jer moramo poštovati parlament, ali moramo imati i prijedlog", rekao je premijer Dodik novinarima u Banjaluci.

Na pitanje novinara da prokomentariša današnje saopšenje SDS u kojem se navodi da on "ne može sam odličivati o promjenama Ustava BiH", Dodik je rekao da je smatrao da i u SDS, bar na osnovu ranijih izjava, postoji konsenzus da dođe do promjene Ustava BiH po tih osam tačaka.

"Ako je SDS protiv takvih prijedloga koje smo mi dali, nije problem. Ja sam razumio da imamo neki konsenzus u ovom okviru. Mislim da za to postoji konsenzus, a sasvim je razumljivo da u BiH ostaje naša tvrdnja da će o tome odlučivati parlament, jer je on strana u Dejtonskom sporazumu. RS je potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma i ona će o tome odlučivati", istakao je premijer Dodik.

On je naveo da se te promjene odnose na povećanje broja poslanika u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta, da se delegati u Dom naroda biraju sa prostora cijele BiH tako što bi ih birali entitetski parlamenti po utvrđenoj proceduri.

"Na primjer šest Srba bi išlo u Dom naroda BiH, pet bi birala RS, a jednog Federacija BiH i to srpski klub poslanika koji se tamo nalazi", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS bi prihvatila i promjenu koja se tiče rotacije u Predsjedništvu BiH, koja bi bila svakih 16 umjesto sadašnjioh osam, kao i da se u okviru Predsjedništva utvrdi jasna struktura protokolarnih aktivnosti predsjednika i dva potpredsjednika, dok bi sva ostala pitanja iz oblasti odbrane i diplomatije bila rješavana konsenzusom.

Lider SNSD-a je objasnio da Predsjedništvo BiH više ne bi odlučivalo o budžetu i finansijskim ugovorima sa međunarodnim institucijama, već bi to bila nadležnost Savjeta ministara BiH.

On je dodao da je jedan od tih prijedloga i da bi u Ustavu BiH trebalo da bude ukinuta odrednica da u Ustavnom sudu BiH budu i stranci.

Komentarišući izjavu Larsa Valunda, predstavnika EU u pregovaračkom timu, da pregovarački tim EU i SAD u ponedjeljak počinje novu rundu pregovora sa predstavnicima eksperata domaćih stranaka kojima će biti ponuđen modifikovani butmirski paket, Dodik je rekao da za ponedjeljak ima druge planove.

Na pitanje da li je postignut kompromis u vezi sa imenovanjem Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti BiH, Dodik je kratko odgovorio da bi mogao da bude imenovan na tu funkciju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE