• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Srbija nije garant Dejtona

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića da je "Srbija garant Dejtonskog sporazuma."

 Silajdžić: Srbija nije garant Dejtona  Izvor: MONDO

Silajdžić je saopštio da "Dejtonski sporazum ne predviđa bilo kakve 'garante'" i dodao da je Srbija bila samo potpisnik tog sporazuma "i to zbog svoje uloge u agresiji na BiH".

"Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv BiH, ali nije dobila pravo mešanja u unutrašnje stvari BiH, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi 'garanta' tog sporazuma", saopštio je Silajdžić.

On je dodao da je nedavno i šef kabineta ministra spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović, kao pravnik, objasnio šefu Silajdžićevog kabineta Damiru Arnautu, "da Dejtonski sporazum ne poznaje bilo kakve 'garante' i da Srbija koristi taj termin iz 'političkih' razloga".

Silajdžić je dodao da BiH ostaje opredeljena za dobre odnose sa Srbijom, ali da takvi odnosi mogu doći samo ukoliko Srbija prema BiH počne djelovati "na način na koji je to uradila Hrvatska još pre 10 godina i Crna Gora od prvog dana svoje nezavisnosti".

"Ti odnosi nisu mogući ukoliko Srbija nastavi da pokušava da u našoj zemlji igra ulogu velike sile ili spoljnog arbitra", naveo je Silajdžić.

On je istakao da će BiH svoja unutrašnja pitanja rješavati kroz svoje institucije i uz pomoć zemalja NATO-a i Evropske unije čijem članstvu stremi i "čiji su napori doveli do obustave rata u BiH a ne do njegovog pokretanja".

Dačić je juče na kongresu Socijalističke partije Republike Srpske u Banjaluci rekao da je da svako rješenje unutar BiH mora biti zasnovano na dogovoru tri konstitutivna naroda i dva entiteta, dodajući da je legitimni inters Srbije, kao garanta Dejtonskog sporazuma, da daje podršku "intencijama koje se čuju u RS". (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE