• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manipulisali na Banjalučkoj berzi?

Komisija za hartije od vrijednosti RS prijavila mešetare koji djeluju na terenu nudeći određene iznose za akcije u zamjenu za punomoć na te akcije

 Manipulisali na Banjalučkoj berzi? Izvor: MONDO

Komisija za hartije od vrijednosti RS podnijela je prekršajne prijave protiv određenih osoba za koja se sumnja da su manipulisala u trgovanju na Banjalučkoj berzi, rekao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

"U svim sistemima postoje i oni koji pokušavaju da izigraju pravila. Građani u RS treba da pripaze da sami ne bi bili žrtve manipulacije ili nehotično doprinesu tome", rekao je Božić za "Glas Srpske".

On je naglasio da su posebno opasni mešetari koji djeluju na terenu nudeći određene iznose za akcije u zamjenu za punomoć na te akcije, a da su prekršajne prijave dokaz da se takve pojave otkrivaju i procesuiraju.

Promet na Banjalučkoj berzi za deset mjeseci ove godine iznosi oko 130 miliona, dok je u istom periodu lani promet iznosio oko 209 miliona maraka.

"Od 38 preduzeća čiji su bilansi objavljeni na internet stranicama Banjalučke berze, njih 18 je u ovoj godini poslovalo sa gubitkom, dok je 20 preduzeća ostvarilo dobit. Ipak, rezultati poslovanja preduzeća ove godine, zbirno posmatrano, lošiji su nego lani", naveo je Božić.

On je najavio da će zajednički projekat Atinske i Banjalučke berze "Iks net" povećati međunarodnu vidljivost tržišta kapitala RS i olakšati brokerskim kućama iz Srpske da trguju na berzama u regionu, a brokerskim kućama iz regiona da investiraju u RS.

"Saradnja sa Sarajevskom berzom uvijek je bila na visokom nivou, a to potvrđuje i dogovor o izradi zajedničkog berzanskog indeksa koji će od 1. decembra računati i objavljivati Bečka berza i koji će olakšati investiranje u BiH", kazao je Božić.

On je dodao da Strategija razvoja Banjalučke berze podrazumijeva niz aktivnosti koje će dovesti do unapređenja likvidnosti tržišta, zatim aktivnosti s ciljem razvoja primarnog tržišta, međunarodne promocije i privlačenja stranih investitora, te partnerski odnos sa institucijama tržišta kapitala i preduzećima čijim se akcijama trguje na Banjalučkoj berzi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE