• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlamentarci izbjegavaju "kresanje" plata

Parlamentarci BiH izbjegavaju da smanje sebi plate, iako su to obećali u namjeri da sa građanima podijele teret ekonomske krize.

 Parlamentarci izbjegavaju "kresanje" plata Izvor: MONDO

U Domu naroda parlamenta BiH tvrde da se neće izjašnjavati o ustavnom amandmanu kojim se briše odredba po kojoj plate i naknade funkcionera ne mogu biti smanjene za vrijeme trajanja njihovog mandata, sve dok se primanja poslanika i delegata ne ugrade u Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, piše "Euroblic".

"Ne možemo pod pritiskom ulice ostaviti nedefinisan status parlamentaraca i preko "fišeka" primati plate, dok svi drugi korisnici u državi, njih 20.000, prima platu u skladu sa zakonom o platama državnih službenika. To je razlog zašto Dom naroda neće u drugom čitanju razmatrati ovaj ustavni amandman", kaže predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ilija Filipović i dodaje da je o tome obaviješten Savet ministara BiH, od kojeg se sada očekuje da uputi u parlamentarnu proceduru zakon koji će regulisati i primanja parlamentaraca.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nisu mogli da potvrde kada bi se zakonske izmjene mogle naći u proceduri i podsjećaju da su sami parlamentarci insistirali na tome da budu isključeni iz zakona o platama.

"To pitanje je vrlo lako riješiti - u Zakon o platama u institucijama BiH vratite član kojim se regulišu primanja poslanika i delegata. Međutim, problem je što očigledno ne postoji spremnost u parlamentu BiH da se to uradi, jer ako nisu u okviru zakona, mogu na razne načine da utvrđuju visinu svojih naknada", kaže naš sagovornik u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Istovremeno, iz Centra civilnih inicijativa upozoravaju da parlamentarci koriste sve moguće zakonske vakuume kako bi blokirali ili odložili ozbiljnu redukciju svojih primanja i omogućili kakve-takve uštede u budžetima.

"Na ovaj način zapravo šalju poruku svojim biračima i javnosti da nemaju iskrenu namjeru da smanje sebi plate. Oni bi trebalo da svojim primerom pokažu da su uštede moguće i da svaka akcija može biti deo tog mozaika koji se zove primerena javna potrošnja i ušteda", kaže konsultant u CCI Adis Arapović.

On ne veruje da će do kraja sadašnjeg mandata parlamentarci ispuniti svoje obećanje, već da se mogu očekivati samo "kozmetičke promjene" koje će pokušati da prikažu kao njihov veliki doprinos.

Prilikom usvajanja Zakona o platama u institucijama BiH, državni parlamentarci izvojevali su da budu isključeni iz odredaba tog zakona i da se njihova primanja regulišu posebnim aktima. Obećali su da će, zbog ekonomske krize, značajno smanjiti svoja primanja, ali su u parlamentarnoj raspravi zaključili kako im Ustav BiH to onemogućava, jer postoji odredba po kojoj plate i naknade funkcionera ne mogu biti smanjene za vrijeme trajanja njihovog mandata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE