• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazi i smanjenje plata u RS!

Vlada RS namjerava naredne godine da umanji plate budžetskim korisnicima čak do 15 odsto. Do kraja godine i otkazi službenicima u Vladi RS.

 Otkazi i smanjenje plata u RS! Izvor: MONDO

Predstavnici Vlade RS su nacrtom budžeta za 2010. predvidjeli smanjenje plata budžetskim korisnicima od tri do 15 odsto, potvrdio je predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj koji je u petak učestvovao na "tajnom" sastanku u zgradi Vlade sa nekoliko ministara i predstavnicima granskih sindikata RS.

Vlada namjerava da za tri odsto smanji plate zaposlenima u prosvjeti i policiji, za deset odsto službenicima u javnoj upravi i za 15 odsto premijeru, ministrima i rukovodiocima odeljenja. Plate zaposlenima u zdravstvu, po predviđenom nacrtu budžeta, ostaće na istom nivou, kao i penzije, piše "Euroblic".

"Zbog povećanja broja korisnika penzionera, Vlada planira da za 40 miliona KM poveća izdvajanja Fondu PIO. To znači da bi u 2010. Fond PIO trebalo da dobije iz budžeta ukupno 200 miliona maraka", rekao je Rakulj za "Euroblic" i dodao da su se predstavnici granskih sindikata pobunili i da ne žele da prihvate smanjenja plata, navodeći da je u utorak zakazan još jedan sastanak na kojem bi trebalo da se zna konačan ishod pregovora i nacrta budžeta za 2010.

Ranije su premijer i ministar finansija najavili da će budžet za narednu godini ostati na istom nivo kao i rebalans budžeta za 2009. godinu - 1,6 milijardi KM.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da će iduće godine umanjiti plate ministrima i administrativnim radnicima za 15 odsto, odnosno 10 odsto. Dodik je ponovio da namjerava da uvede više reda i discipline u rad javnog sektora.

Zaposleni u Vladi RS, koji na vrijeme nisu došli na posao, u petak su vraćeni sa posla, jer je premijer RS naredio da se zgrada Vlade zaključa u osam časova.

"Činjenica je da smo ustanovili da u samoj administraciji u Vladi RS ima određenih neodgovornosti, što se moglo vidjeti prije dva dana, kada smo samo testirali kada ko dolazi na posao. Odlučio sam da zbog toga ministrima smanjim platu u idućoj godini za 15 odsto, a administraciji za 10 odsto", rekao je u petak Dodik.

Osim što Vlada namjerava da smanji plate budžetskim korisnicima, plan je i da do kraja 2009. otpusti deset odsto državnih službenika u Vladi RS, kao i po deset odsto u javnim fondovima RS - Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja i Fond dečje zaštite.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da nije upoznata sa planom Vlade za 2010. jer je bila službeno odsutna u petak. Ona je ipak rekla da je za nju neprihvatljivo smanjenje plata.

Predstavnici sindikalaca koji su u petak učestvovali na sastanku sa ministrima nisu se javljali na telefon.

Ministar finansija Aleksandar Džombić je prije desetak dana potvrdio da će republički budžet za 2009. biti u deficitu, a da RS neće ni ostvariti rast bruto društvenog proizvoda kao što je planirano. On nije rekao koliki će deficit biti.

Ekonomskom politikom RS za 2009. definisan je primarni suficit budžeta od 1,5 odsto BDP koji će biti iskorišćen za otplatu nasleđenih i unutrašnjih dugova. Međutim, situacija je suprotna - Vlada unutrašnji dug tokom godine isplaćuje novcem od privatizacije zbog nedovoljnih budžetskih prihoda, navodi "Euroblic".

Ekonomskom politikom bilo je predviđeno da će BDP zabilježiti rast za čak 6,4 odsto.

Po najavama iz Centralne banke, BDP u BiH tokom 2009. bilježi pad od tri odsto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE