• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmir - u četiri oka

U Sarajevu se nastavljaju razgovori predstavnika SAD i Evropske unije sa liderima političkih stranaka iz BiH, no ne zajednički, već "u četiti oka".

 Butmir - u četiri oka Izvor: MONDO

Kako piše sarajevsko "Oslobođenje", lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je da će u ponedjeljak razgovarati s Stjuartom Džonsom.

I ostali čelnici BiH, osim premijera RS Milorada Dodika, spremni na odvojene razgovore s američkim diplomatom.

"Javljeno mi je da bi u ponedjeljak trebalo da se susretnem s pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom", rekao je Tihić, potvrdivši informaciju o dolasku tog američkog zvaničnika u BiH.

"SDA će biti zadovoljna samo ako minimum tog paketa čini ono za što smo se zalagali na prvom sastanku u Butmiru", ističe Tihić, objašnjavajući da je tzv. evropska klauzula nešto novo što se pojavljuje, a što bi, zapravo, omogućilo lakši put BiH za ulazak u EU.

"Njen cilj je da sve o čemu se odluči na nivou BiH, važi na celoj teritoriji BiH", naglašava Tihić, dodajući da se moraju precizno odrediti nadležnosti, kako državne, tako i podijeljene, dosad nigde definisane.

Na najave Dodika da neće pregovarati, Tihić se pita: "Šta je alternativa? Dejtonska loša rješenja?"

I predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija sutra će se susresti s Džonsom, potvrdio je portparol SDP Damir Mašić.

Prema pisanju banjalučkih "Nezavisnih novina", većina stranačkih predstavnika u BiH ne očekuje pomake u političkim pregovorima do početka sjednice Upravnog odbora Savjeta za provedbu mira (PIK) 18. novembra, niti znaju kad i šta će im biti ponuđeno u nastavku razgovora sa predstavnicima EU i SAD ove sedmice.

Lars Valund, predstavnik EU u pregovaračkom timu, najavio je u petak da od danas počinje novi ciklus pregovora s predstavnicima eksperata bh. stranaka kojima će biti ponuđen modifikovani butmirski paket.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kaže da nisu dobili nikakve pozive za ekspertski sastanak, ali da su za ovu stranku prihvatljive izmjene Ustava koje je njihov lider Milorad Dodik predstavio evropskim parlamentarcima prošle sedmice.

Mladen Ivanić, lider PDP-a, kazao je juče da još nisu obaviješteni o sastanku na ekspertskom nivou i ne očekuje da bi se moglo nešto značajnije desiti do sjednice PIK-a.

"Nisam obaviješten da postoji neki novi butmirski paket", rekao je Ivanić, koji za Dodikov prijedlog kaže da "to PDP odavno predlaže, te mu je drago što je SNSD preuzeo njihovu poziciju".

Butmirski proces počeo je 20. oktobra, uz prisustvo najviših zvaničnika EU i SAD, a na drugom sastanku ponuđen je paket reformi koje bh. stranke nisu prihvatile. U međuvremenu su propala dva pokušaja za organizovanje sastanka domaćih lidera u vezi sa ustavnim promjenama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE