• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Butmirski paket biće modifikovan

Butmirski paket mjera biće modifikovan u manjoj mjeri i dostavljen domaćim političkim liderima, izjavio lider SDA Sulejman Tihić.

 Tihić: Butmirski paket biće modifikovan Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da će butmirski paket mjera biti modifikovan u manjoj mjeri i da će biti dostavljen domaćim političkim liderima, nakon što ove sedmice obave  razgovore sa predstavnicima  SAD  i EU Stjuartom  Džonsom  i Larsom  Valundom. 

Tihić, koji se u ponedjeljak u Sarajevu susreo sa dvojicom stranih diplomata, naveo je da još ne zna koje su to moguće promjene.

"Svi znamo koja se pitanja otvaraju, odnosno na koje dijelove paketa stranke prigovaraju. Oni još nisu donijeli odluku na kojem nivou i u kom modalitetu će to biti prezentovano", rekao je Tihić novinarima nakon sastanka.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Lars Valund izrazio je nakon sastanka uvjerenje da trenutno postoji osnova da se u pregovorima o butmirskom paketu   krene naprijed.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Stjuart Džons naveo je da je na sastanku bilo govora o načinu postizanja kompromisa o nekim ustavnim promjenama koje će omogućiti evroatlantske integracije.

Tihić je rekao da je ponovio stavove i sugestije SDA na ovaj paket koji se odnose na  uspostavljanje vrhovnog suda BiH, mogućnosti dvojnog državljanstva i pitanja prenošenja ovlaštenja OHR-a kada on bude zatvoren.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da na sastanku sa pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD Stuartom Džonsom nije predstavljen nikakav cjeloviti paket mjera za BiH.

Lagumdžija je nakon sastanka rekao da je razgovarano o političkoj klimi u BiH, o tome šta se može očekivati narednih sedmica od pojedinih političkih aktera u BiH, kao i o sadržaju mogućeg paketa.

"Jasno smo rekli, ako se može napraviti jedan `paket plus` koji znači jačanje funkcionalne države BiH koja će biti u stanju, ne da joj neko kao sadaku da kandidatski status, nego koja će biti u stanju da ispunjava obaveze da postane punopravna članica, da smo mi spremni tako nešto podržati", rekao je Lagumdžija nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, SDP se u ovim pregovorima postavio kao treća strana.

"Jedna strana je pet vladajućih političkih partija, druga strana je međunarodna zajednica i mi smo danas vrlo jasno vidjeli da BiH mora imati svoju stranu, a to je strana na kojoj će stajati SDP. Dok god u ovoj zemlji postoje ljudi koji vjeruju u BiH mogu biti sigurni da će SDP stajati na takvoj poziciji", poručio je Lagumdžija.

Za utorak je najavljen sastanak predsjednik HDZ BiH Dragana Čovića sa pregovaračkim timovima EU i SAD.

Razgovori u bazi NATO u Butmiru, kod Sarajeva, vođeni su u dva navrata tokom oktobra između lidera parlamentarnih stranaka u BiH i predstavnika EU i SAD o tzv. "butmirskom paketu" da bi bio postignut politički sporazum o ustavnim promjenama prije sastanka Savjeta za provođenje mira 18. novembra u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE