• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Bez priče o odlasku OHR-a

Ambasador Turske u BiH tvrdi da se na narednoj sjednica Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH, neće glasati o zatvaranju OHR-a.

 PIK: Bez priče o odlasku OHR-a Izvor: MONDO

"Diskutovaće se o tome koliko je napretka ostvareno u dostizanju pet ciljeva i dva uslova za konačnu odluku o tome da li je BiH dovoljno zrela da se OHR transformiše u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR)", rekao je za "Avaz" Vefahan Odžak i dodao da i on, kao i ostali članovi PIK-a, želi da se to desi.

Dodao je da bi to bio veliki korak naprijed i da će se to desiti kada PIK ocijeni da je BiH zaista dovoljno zrela da se OHR transformiše u EUSR.

Odžak je najavio da ambasadori PIK-a pripremaju pismeni odgovor na pismo Sabora Islamske zajednice BiH u kojem je upućen oštar protest svim ambasadama zbog šema izrađenih u OHR-u, u kojima se bošnjačke političke i vjerske vođe povezuju sa kriminalnom i terorizmom.

Komentarišući dio obraćanja turskog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutolua, prilikom posjete BiH, kojeg su mediji optužili da je najavio povratak osmanskog carstva, Odžak je rekao da je ministar pogrešno interpretiran.

"Osjećamo da je ova zemlja dio nas i da je naša zemlja dio vas. Sarajevo je naše kao što je Istanbul vaš. Tu nema ništa što bi se trebalo pogrešno interpretirati. Isto je uradio i u Iraku, pa nismo imali negativna reagovanja", rekao je Odžak za sarajevski "Dnevni avaz".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE