• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Potop" poslije Čeke?

Glavni revizor Srpske Boško Čeko tvrdi da se političari plaše rezultata revizije, pa otuda, kaže i pritisak na ovu službu.

 "Potop" poslije Čeke? Izvor: MONDO

U intervjuu za "EuroBLic" Čeko kaže da je u izjavama predstavnika vlasti RS, koje su kulminirale zaključcima poslanika SNSD-a, prepoznao njihov strah.

"Naši izvještaji ne služe da nekome leti glava, već da se poboljša finansijska disciplina u javnom sektoru. Postoje institucije koje će ispitati da li ima elemenata krivičnog ili nekog drugog djela", upozorio je Čeko.

Tvrdi da je sva energija usmjerena na negiranje rada službe i priznaje da nije vjerovao da njegov izvještaj poslanici neće prihvatiti. Međutim, kaže da to i nema neki veliki značaj, jer informacija je tu, a revizija "ide dalje."

"Usvojili ili ne izvještaj, to nema posljedica na naš rad, jer je to samo informacija. Istina, simptomatično je to što je Odbor za reviziju u NSRS jednoglasno prihvatio naš izvještaj, a na sjednici NSRS nisu rekli ništa, nego su dopustili da se bez rasprave glasa o njemu. Kada se to sve sagleda, jasno je da su očekivali da ću podnijeti ostavku, međutim to se nije niti će se desiti", rekao je.

Tvrdi da institucije RS direktno utiču na rad i nezavisnost službe.

"Premijer RS konstantno govori javno: 'Šta hoće onaj Čeko? Jedino je on van kontrole'. To nije tačno. On, izgleda, ne poznaje zakone po kojima radimo, ali me čudi što ga savjetnici ne informišu", kaže glavni revizor Srpske.

Po zakonu, Odbor za reviziju je taj koji je zadužen za kontrolu, službe, međutim, Odbor do sada niko nije prozivao.

Takođe, članovi Odbora trebalo bi da svake četvrte godine angažuju spoljnu revizorsku kuću, po mogućnosti državnu.

Takvu kontrolu, rekao je Čeko, imali su 2004. , a koju je obavila 'Sigma' iz Pariza. Na osnovu te kontrole rezultati su bili poboljšanje nezavisnosti službe.

U 2005. izmijenjen je zakon iz 1999. koji je predviđao da glavni revizor bude smijenjen ako NSRS ne usvoji izvještaj njegove službe.

Revizori iz Francuske su rekli da je to neprihvatljivo i da to utiče na nezavisnost službe.
"Oni sada ponovo pokušavaju da glavni revizor bude smijenjen zbog neusvajanja izvještaja", tvrdi za "EuroBlic" Čeko.

Međutim, Boško Čeko uživa veliko povjerenje javnosti, a to je, kaže, ono što najviše i smeta političarima.

"Mislim da bi političari, prije svega oni najodgovorniji, poput premijera i predsjednika NSRS, trebalo da vode računa o svojim javnim izjavama. Premijer me naziva šerifom, poredi me se Eliotom Nesom, kaže da osnujem političku stranku ako imam povjerenje javnosti, čime me direktno poziva na kršenje zakona jer nijedan revizor ne smije da bude član političke partije. Predsjednik NSRS, institucije koja bi trebalo da obezbijedi uslove za našu nezavisnost u radu, rekao je da je u političkoj tuči između pozicije i opozicije nastradao glavni revizor. Očito su se mnogi političari izgubili u izjavama. Nisu meni potrebni hvalospjevi nego podrška u nezavisnosti institucije revizije, koja nam je zagarantovana zakonom", rekao je Čeko.

Na kraju je naglasio da je  želja političara da stvore atmosferu u kojoj će građani steći utisak da revizori imaju podršku politike, šaljući skrivene poruke da se ne pojavljujem u javnosti i da nam izvještaji ne budu javni.

"Ali, onda to više nije Glavna služba za reviziju javnog sektora već interna revizija. Onda vlast mora da promijeni zakon i da ukine ovu instituciju ako je to put prema EU", rekao je Boško Čeko.

Ponovio je da će svoju funkciju obavljati do isteka mandata, profesionalno, bez obzira na sve prethodno navedeno.

"Moja energija do tog perioda biće usmjerena da stvorimo uslove da nasljednik nastavi da radi po zakonima i da bude nezavistan. Glavni revizor ne može biti neko ko će slušati partiju i politiku, nego da jasno stoji iza izvještaja. Ne smije se stvoriti utisak da je iza Boška Čeke ostao potop", zaključio je.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE