• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća epidemija u BiH!?

Ministar zdravlja FBiH saopštio da je epidemija novog gripa moguća u BiH, ali i upozorio da nema razloga za paniku!

 Moguća epidemija u BiH!? Izvor: MONDO

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu počela je vanrednom informacijom o stanju u ovom entitetu kada je riječ o virusu gripa  tipa A, H1N1.

I pored ranije utvrđenog dnevnog reda, nakon vijesti da je jedan čovjek preminuo u Mostaru od posljedica ove bolesti, poslanik Hajriz Bećirović zatražio je da federalni ministar zdravstva Safet Omerović podnese informaciju.

"Zdravstveni sektor u Federaciji spreman je za eventualnu epidemiju, ali trenutno nema mjesta za paniku niti za obustavljenje školske nastave, javnih skupova i manifestacija", rekao je Omerović za Fenu.

Međutim, naglasio je da je potrebno voditi računa o prevenciji , pa tako i o takozvanoj socijalnoj distanci koja podrazumijeva razdaljinu od metar ili metar i po u kontaktu s osobama koje imaju simptome slične sezonskoj gripi.

Ministar je rekao da broj oboljelih raste iz dana u dan i ponovio mjere predostrožnosti (često pranje ruku, izbjegavanje dodira, obavezno provjetravanje prostorija,  higijena okoline..)

"Prije dvadesetak dana obolijevanje je bilo sporadično u BiH, ali situacija se mijenja iz dana u dan i broj oboljelih je veći. Tako je do utorka u FBiH , potvrđeno oboljenje kod 127 osoba, u Brčko Distriktu 21 i u Republici Srpskoj 87, naveo je Omerović.

Federacija ima dovoljno antiviralnih lijekova, naručila je i dječije doze ovih medikamenata, a prve količine vakcina očekuje prije Nove godine ili početkom 2010., dodao je ministar.

Očekuje kaže oko 30.000 doza vakcina, a u međuvremenu Vlada FBiH odlučila je da zatraži još 150.000, te da ostane otvorena mogućnost za traženje eventualne treće isporuke.

"Preminuli pacijent iz Mostara u bolnicu je došao s visokom temperaturom i otežanim disanjem, a navodno je prethodno bio liječen ambulantno. Nalaz brisa pokazao je prisustvo virusa H1N1", rekao je ministar zdravlja Federacije BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić smatra takođe da će BiH i RS sigurno dijeliti sudbinu zemalja u regionu, gdje je već registrovano više smrtnih slučajeva od posljedica novog gripa.

Komentarišući prvi smrtni slučaj u BiH uzrokovan virusom H1N1, ministar Škrbić je rekao da je tako nešto i bilo očekivano s obzirom da je broj oboljelih značajno premašio cifru od 100.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija upozoravala je da će u određenom procentu sigurno biti smrtnih ishoda, što se i događa jer je novi grip nepredvidiv.

"Činimo maksimalne napore da odgovorimo adekvatnim koracima. Razgovarali smo sa dobavljačima lijekova da vidimo kada ćemo biti u mogućnosti da dobijemo određene količine vakcina. Dobili smo uvjeravanja da će to biti u januaru", naveo je Škrbić.

najavio je i da će se sastati sa ministrom zdravlja Federacije BiH Safetom Omerovićem, ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem i šefom Odsjeka za zdravstvo distrikta Brčko.

"Želimo da se u ovoj vanrednoj situaciji dogovorimo o budućim koracima, jer je činjenica da moramo da djelujemo sinhronizovano", rekao je ministar Škrbić.

Tokom vikenda u 34 oboljelih

Oboljeli od novog gripa A (H1N1) registrovani su u svim regionima Republike Srpske, a rezultati brzih testova govore da je do sada zaraženo 87 pacijenata.

Samo tokom proteklog vikenda prijavljena su 34 nova slučaja.

"Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjoj Luci, tokom subote i nedjelje registrovana su 33 nova pacijenta sa simptomima novog gripa, dok je u Kliničkom centru Foča registrovan jedan pacijent", rekla je Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Svi pacijenti i članovi njihovih porodica pod stalnom su stručnom kontrolom ljekara.

Na Institutu za virusologiju "Torlak" iz Beograda laboratorijskom analizom potvrđeno je prisustvo novog virusa u pet slučajeva koje je Institut za zaštitu zdravlja još ranije poslao na analizu.

"Od sada pacijenti koji imaju simptome novog gripa i oni kod kojih je brzim testom ustanovljeno prisustvo H1N1 evidentiraće se isto kao i oni kod kojih je u "Torlaku" laboratorijski potvrđeno prisustvo novog gripa", rekla je za "Fokus" Mrđa.

Ona je dodala da će se testiranje pacijenata na brze testove u bolnicama obavljati isključivo prema procjeni infektologa prilikom kliničkog pregleda.

Radna grupa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za pandemijski grip, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije odlučila je da će se potvrdni testovi u "Torlak" slati samo za one pacijente koji su hospitalizovani u nekoj od zdravstvenih ustanova.

Direktor Kliničkog centra Istočno Sarajevo, Siniša Zubić, izjavio je da je u bolnici Kasindo u Istočnom Srajevu trenutno na liječenju pet lica zaraženih virusom novog gripa, dok je na kućnom liječenju njih još pet.

Prema njegovim riječima, kod svih oboljelih registrovan je blaži oblik novog gripa.
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručuju da nema razloga za paniku, te da sve zdravstvene ustanove u RS imaju dovoljno brzih testova i antivirusnih lijekova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE