• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anketa NDI: Građani za EU

Većina građana BiH je opredjijeljena da ta zemlja treba da se priključi EU, dok su podijeljeni stavovi u pogledu priključenja NATO-u

 Anketa NDI: Građani za EU Izvor: MONDO

Za ulazak BiH u EU potpuno je opredijeljeno 61 odsto anketiranih, dok 26 odsto donekle podržava članstvo - rezultat je ispitivanja Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose (NDI),

Međutim, mnogo veće su razlike u pogledu priključenja NATO-u, pri čemu je osjetna razlika u raspoloženju građana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Za razliku od Federacije BiH gdje je taj postotak veliki, u Srpskoj se dosta ispitanika protivi članstvu u alijansi.

Ukupna podrška za pridruživanje BiH NATO-u iznosi 44 odsto onih koji potpuno podržavaju i 24 odsto onih koji donekle podržavaju priključivanje NATO-u - navodi se u saopštenju NDI.

Procjenjujući rad Savjeta misnitara BiH, značajna većina ispitanika izrazila je visok nivo nezadovoljstva u svim bitnim područjima, od rješavanja pitanja nezaposlenosti, evropskih integracija, povećanja životnog standarda, do poljoprivrede i obrazovanja - navodi NDI.

Birajući najvažnija pitanja kojima bi se vlasti u BiH trebale baviti, ispitanici su identifikovali četiri glavna: nezaposlenost, poboljšanje životnog standarda, evropske integracije i reforme socijalnog i zdravstvenog sektora.

Ukupno, građani su najviše nezadovoljni radom u oblasti nezaposlenosti, gdje 62 odsto ispitanika kažu da su potpuno nezadovoljni, 27 odsto je nezadovoljno, a samo je dva odsto onih koji su potpuno zadovoljni.

Nivo nezadovoljstva u oblasti nezaposlenosti prati učinak u tretiranju pitanja smanjenja korupcije i kriminala; 58 odsto ispitanika su potpuno nezadovoljni, 30 odsto su nezadovoljni, dok je samo dva odsto potpuno zadovoljnih.

NDI navodi da je anketiranje urađeno od 10. do 23. oktobra ove godine na uzorku od 1 500 ispitanika, sa standardnom greškom od 2,5 odsto. Tokom istraživanja je korišten slučajni uzorak, metodom ličnog intervjua. Svrha istraživanja bila je "identifikacija najvažnijih pitanja među bosanskohercegovačkim građanima i stavova po tim pitanjima".

NDI je, kako je navedeno, neprofitna, nestranačka organizacija sa sjedištem u Vašingtonu i kancelarijama u više od 70 zemalja širom svijeta. NDI radi u BiH od 1996. godine, pružajući podršku razvoju političkih partija, zakonodavnih tijela i nevladinih organizacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE