• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS opet slala izvještaj SB UN

Vlada Republike Srpske dostavila je Savjetu bezbjednosti UN Drugi izvještaj o situaciji u BiH.

 Vlada RS opet slala izvještaj SB UN Izvor: MONDO

U izvještaju je opisan napredak i opredijeljenost za prijem u EU i upućen poziv na prestanak nezakonitih mjera visokog predstavnika u BiH i na formiranje nezavisnog međunarodnog tribunala da bi se obezbijedilo obeštećenje licima čija su ljudska prava prekršena upotrebom "bonskih ovlaštenja".

Izvještaj potvrđuje stav Vlade RS da BiH može ubrzati zakonit i održiv politički napredak, te da doprinos međunarodne zajednice treba da bude "poštovanje vladavine prava, suverenosti BiH i federalne strukture kakvu je predvidio Dejtonski mirovni sporazum".

Vodeće partije u BiH mogu pregovarati u uvjerenju da mogu ostvariti konsenzus i izgraditi bolju budućnost za BiH, bez nezakonitog uplitanja stranaca, navodi se u Izvještaju.

U Izvještaju je obrazloženo da napredak u BiH ometa sprovođenje politike "snažnog uplitanja" OHR-a i da je novi visoki predstavnik često koristio takozvana "bonska ovlaštenja" na osnovu kojih je svojim naredbama donosio zakone i na taj način zaobilazio zakonodavni postupak - smjenjivao zvaničnike bez vođenja odgovarajućeg postupka, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Ograničeni mandat visokog predstavnika, predviđen u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne obuhvata ništa što liči na dalekosežna `bonska ovlaštenja` koja on koristi, napominje se u izvještaju.

Izvještaj opisuje odgovor Vlade RS na štetne i nezakonite mjere visokog predstavnika i određenih članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira koji su upliću u unutrašnja politička i ekonomska pitanja u BiH.

Takve aktivnosti remete izgradnju konsenzusa i sprovođenje reformi od predstavnika vlasti u BiH. Narodna skupština Republike Srpske zaključila je da, ukoliko visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja i sprovođenje nepravnih akata, zakaže javno izjašnjavanje o takvim aktima visokog predstavnika, istaknuto je u saopštenju.

Prema navodima u ovom izvještaju, svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povukli bi se iz rada tih organa, jer nemaju pravo da daju podršku upravljanju BiH od nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju.

U Izvještaju se navodi opredjeljenje i program Vlade za integracije u EU i da Vlada i dalje nastoji da poboljša upravljanje sprovodeći reforme čiji je cilj postizanje veće efikasnosti i funkcionalnosti.

Svaka promjena Ustava BiH mora poštovati temeljne principe upravljanja koji su uspostavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Efikasnost i funkcionalnost se mogu postići u decentralizovanoj, federalnoj državi - kao i u mnogim drugim državama, dodaje se u saopštenju iz Biroa Vlade RS.

Osim toga, navodi se, da bi reforma Ustava bila legitimna i trajna, ona mora biti izvršena u transparentnom, demokratskom i ustavnom postupku, bez stranog vođstva i miješanja.

Citirajući priznanje nezavisnih posmatrača o napretku postignutom u BiH, Izvještaj negira tvrdnje da ona nazaduje ili da je u krizi, već se ističe da BiH i dalje napreduje u raznim oblastima i da postoji značajan napredak radi ispunjenja uslova Evropske komisije za bezvizni režim za putovanje u EU.

Izvještaj kao neosnovanu tvrdnju negira da postoji ozbiljna prijetnja za nastavak neprijateljstava u BiH, jer nezavisne procjene međunarodnih vojnih i bezbjednosnih zvaničnika bazirane na činjenicama svjedoče o tome da je stanje u BiH stabilno i bezbjedno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE