• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci okupljaju lidere u BiH?

Lider HDZ-a BiH je izjavio da bi u narednih desetak dana moglo doći do novog sastanka lidera političkih partija i predstavnika SAD i EU

 Stranci okupljaju lidere u BiH? Izvor: MONDO

U narednih desetak dana moglo bi doći do novog sastanka lidera političkih partija i predstavnika SAD i EU na kojem će se pokušati naći kompromis o određenim ustavnim promjenama u BiH, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je rekao da je ova inicijativa usaglašena na sastanku predstavnika HDZ-a BiH sa američkim i evropskim zvaničnicima Stjuartom Džonsom, Zoltanom Martinušem i Larsom Valundom u Sarajevu.

"Jako smo zadovoljni razgovorima koje smo ovde vodili. Prešli smo kroz svih naših 15 amandmana, prijedloga poboljšanja Ustava BiH i željeli smo čuti njihove primjedbe na ono što smo mi predložili. Naš je prijedlog da ponovo sjednemo svi zajedno, jer ovako nećemo daleko stići. Svi stavovi su međusobno poznati i bitno je napraviti kompromis", rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

On je dodao da se to uspješno može uraditi u narednih 10 ili 15 dana, a da se u suprotnom već ulazi u izbornu kampanju i da je sve u funkciji narednih izbora.

"Revidirani dokument butmirskog paketa mjera jeste apsolutno poboljšanje jedne katastrofe za Hrvate, jer je to upravo Aneks- četiri Dejtonskog sporazuma", naveo je Čović.

On kaže da Hrvati nisu upotpunosti zadovoljni sa ovim prijedlozima, ali da je siguran da će BiH moći funkcionisati kao zajednica tri ravnopravna naroda.

"Zbog toga sam optimista da ćemo doći do takvog riješenja i kada je u pitanju državni i srednji nivo vlasti za koji vjerujem da će na kraju morati biti razgradnja dvoentitetske BiH za koju je evidentno da ne može funkcionisati", smatra Čović.

Pregovarački timovi EU i SAD, predvođeni Larsom Valundom i Stjuartom Džonsom, juče su u Sarajevu počeli novu rundu pregovora s predstavnicima domaćih stranaka kojima će biti ponuđen modifikovani butmirski paket.

Razgovori u bazi NATO u Butmiru, kod Sarajeva, vođeni su u dva navrata tokom oktobra između lidera parlamentarnih stranaka u BiH i predstavnika EU i SAD o tzv. "butmirskom paketu" da bi bio postignut politički sporazum o ustavnim promjenama prije sastanka Savjeta za provođenje mira, koji sutra počinje u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE