• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Masne" plate motiv za opstanak OHR-a?

Političari u BiH smatraju da je glavni motiv “borbe” za produženje misije OHR-a enormno dubok džep zaposlenih u toj instituciji.

 "Masne" plate motiv za opstanak OHR-a? Izvor: MONDO

Enormno visoke plate koje se u novčanik slijevaju zaposlenima u OHR-u, prvenstveno visokim zvaničnicima i načelnicima odjeljenja unutar ove institucije, jesu glavni razlog grčevite borbe za produženje misije Kancelarije visokog predstavnika u BiH, stav je gotovo svih političara u BiH, prenosi list “Fokus”.

Iako se primanja u OHR-u drže u tajnosti prema ranijim pretpostavkama one se kreću od 30.000 do 50.000 maraka mjesečno. Kako tvrde političari, zvaničnici OHR-a u vlastitim zemljama imali bi petostruko manja primanja, zbog čega nastoje produžiti boravak u BiH koliko je to moguće, svjesno radikalizujući stanje pred svako zasjedanje Savjeta za implementaciju mira u BiH.

Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, kaže da bi se zvaničnici OHR-a, prvenstveno Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika, trebalo da počnu pripremati za daleko skromniji život koji ih čeka pri povratku u matične zemlje.

“Njihove zarade koje se mjere u desetinama hiljada evra na mjesec, nisu nešto što ih čeka kod kuće, niti iznosi približno tome. Šta od njih dobijamo zauzvrat? Sve se počelo svoditi na govore i identične tekstove koji se za svakog visokog predstavnika pripremaju po sistemu kopi-pejst” , kaže Majkićeva. Ona tvrdi da se u zaradama službenika OHR-a krije ključ konačnog zatvaranja te kancelarije.

“Više od deset godina ljudi rade uživljeni u ulogu glavnih kreatora u BiH. Desilo se da govor koji je napisan od navodnih eksperata OHR-a za aktuelnog visokog predstavnika, jeste gotovo identičan onome koji je napravljen za njegovog prethodnika Miroslava Lajčaka. Više nemaju šta raditi, čak ne mogu novi govor napisati, jer je sve postalo istrošeno. Vidljivo je da rade samo kako bi oni ostali “, kaže Majkićeva.

Ona je konstaovala da je veoma upitno koliki broj zaposlenih će iz OHR-a preći u instituciju Specijalnog predsavnika EU u BiH.

“U jednom trenutku OHR je brojao 700 zaposlenih. Sada je taj broj daleko manji, ali dobar dio njih moraće otići, jer neće imati mjesto u transformisanoj instituciji. To su upravo oni na koje najveći uticaj ima Gregorijan, a ne visoki predstavnik”, zaključuje Majkićeva.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS, rekao je kako nastojanja OHR da se što duže zadrži tu ne treba vezati samo za zarade.

“Ja ne znam koliko zarađuju u OHR-u. Činjenica je da BiH nema napretka prema evropskim integracijama, dok su oni tu. OHR ima moć da donosi važne odluke i pokreće procese, ali bez odgovornosti, što je suštinski problem. Tu nema govora o razvoju demokratije “, rekao je Bojić.

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, rekao je ranije da valja razumjeti kako mnogo međunarodnih službenika okupljenih oko različitih kancelarija u BiH veoma dobro živi.

“Imaju velike apanaže i dobre plate. U posljednje vrijeme, kada se otvori diskusija o njihovu boravku ovdje, oni uvijek nađu neku temu ili razlog kako bi mogli dalje ostati. Sad im je, koliko razumijem, razlog Kosovo, sutra će biti Timor ili Kvebek u Kanadi. U svakom slučaju, mi smo vrlo aktivni u nastojanjima da se dogovorimo u BiH, ali to mora biti dogovor unutarnjih političkih snaga, a ne nekih međunarodnih krugova koji forsiraju određene vrste pozicija o navodnoj izgradnji središnjih institucija “, rekao je tada Dodik.

Fahrudin Radončić, vlasnik izdavačke kuće "Avaz", optužio je Gregorijana, da zbog vlastite zarade produkuje haos u BiH.

“Činjenica da su u OHR-u montirane mape napravili i za Srbe i Hrvate najbolje govori da Gragorijan u BiH ne donosi mir, već produkuje haos kako bi što duže ostao i više lično zaradio na nama “, rekao je Radončić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE