• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD uživa najveće povjerenje građana

Na izborima u Republici Srpskoj (RS), ako bi sutra bili održani, SNSD bi dobio podršku 63 odsto birača, koji sigurno izlaze na birališta.

 SNSD uživa najveće povjerenje građana Izvor: MONDO

Ovo je pokazalo ispitivanje javnog mnjenja koje je provela agencija "Prizm riserč".

Prema rezultatima ankete, koje objavljuju "Nezavisne novine", za SNSD bi glasalo 28 odsto svih ispitanih, odnosno 37 odsto onih koji su dali odgovor na pitanje, dok bi za ostale partije glasao znatno manji dio ispitanika.

Lider SNSD Milorad Dodik, ukoliko bi se kandidovao za predsjednika RS, dobio bi podršku 75 odsto birača koji bi izašli na izbore, odnosno 39 odsto svih anketiranih ili 49 odsto onih koji su odgovorili na pitanje.

Na drugom mjestu je Dragan Čavić za koga bi glasalo šest odsto svih ispitanika, sedam odsto onih koji su odgovorili na pitanje i 11 odsto onih koji su rekli za koga bi glasali.

Agencija je uzorak za istraživanje dizajnirala na osnovu CIPS-ove baze podataka, a metoda je lični intervjuu u okviru ispitivanja javnog mnjenja. Primijenjena je metoda slučajnog izbora domaćinstva, a uzorak je reprezentativan na nivou RS za stanovništvo starije od 18 godina.

Istraživanje, koje je provedeno od 10. do 24. oktobra, pokazalo je da 60 odsto ispitanih pozitivno ocjenjuje politiku SNSD-a, 34 odsto je nezadovoljno tom politkom, dok 61 odsto građana smatra da je SNSD sposoban očuvati RS, a 27 odsto misli suprotno.

Od ukupnog broja ispitanih, 74 odsto se slaže s mišljenjem "opredijeljeni smo, prije svega, za RS, pa za BiH", dok 24 odsto podržava mišljenje "opredijeljeni smo, prije svega, za BiH, pa za RS".

Za organizovanje referenduma za ulazak u NATO je 61 odsto ispitanih, dok se 29 odsto protivi ovom prijedlogu.

Najveći dio ispitanih, njih 69 odsto, smatra da će BiH opstati, a 42 odsto ocjenjuje da će ona vjerovatno opstati, dok 27 odsto misli da je njen opstanak siguran, a 21 odsto da BiH vjerovatno neće opstati.

Ispitanici, koji su naveli za koga bi glasali, najčešće ne žele ili ne znaju reći koja im je rezervna varijanta, odnosno da li, osim navedene stranke za koju bi glasali, imaju i neku drugu stranku.

Od ukupnog broja ispitanika njih 41 odsto je iz banjalučke regije RS, 20 odsto dobojske, 14 pripada bijeljinskoj regiji, 15 odsto paljanskoj, a ostalih osam odsto pripada trebinjskoj regiji. Među ispitanima je 72 odsto Srba, pet odsto Hrvata i 19 odsto Bošnjaka.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE