• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponuđen novi paket ustavnih promjena

Uoči zasjedanja PIK-a, predstavnici SAD i EU ponudili su političarima u BiH novi prijedlog ustavnih promjena, prenosi radio "Slobodna Evropa".

 Ponuđen novi paket ustavnih promjena Izvor: MONDO

Datum 18. novembar prvobitno je bio označen kao dan do kojeg je trebalo postići neki dogovor, ali se i dalje razmatraju ponude međunarodnih predstavnika domaćim političarima.

Dogovor, pa ni napredak u okviru tzv. butmirskog procesa nije postignut, a u BiH došao je novi dokument sa prijedlogom ustavnih promjena o kojem se malo zna. Tek toliko da je sličan onom ponuđenom 9. oktobra u Butmiru, na koji su imali zamjerke šefovi svih sedam političkih partija u BiH, navodi isti izvor.

Ranije ponuđeni paket ustavnih promjena u BiH sastoji se iz četiri dijela. Prvi se odnosi na usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, drugi na pojednostvaljivanje sistema odlučivanja kako bi država BiH bila jedina adresa u pregovorima sa EU.

Treći dio odnosi se na nadležnosti koje su već prenesene sa entiteta na nivo države, ali koje nisu formalno unesene u Ustav. I na kraju, prema butmirskom prijedlogu, ostaje sistem entitetskog glasanja - na čemu insistiraju predstavnici RS, podsjeća "Slobodna Evropa".               

Nakon prvog kruga razgovora o ponuđenom butmirskom paketu, sve stranke koje su učestvovale u pregovorima do 18. novembra, odnosno zasjedanja Savjeta za provođenje mira, trebale su dostaviti svoje prijedloge kako bi se ponuđeni dokument popravio.

"U međuvremenu, međunarodni zvaničnici nastavljaju da posreduju među domaćim političarima oko paketa reformi kako bi se okončao politički ćorsokak u BiH", kaže američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Prema njegovim riječima, iako ponuđeni paket promjena nije savršen, ustavne promjene su sveobuhvatne i uravnotažene. "Ukoliko ovaj paket bude usvojen, on će BiH postaviti čvrsto na put ka priključenju Evropskoj uniji i NATO savezu", dodao je Ingliš.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE