• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eufor smanjuje ulogu tek poslije izbora

Zadaci vojne misije EU u BiH biće svedeni na obuku i jačanje sposobnosti oružanih snaga BiH tek u oktobru iduće godine, poslije izbora u toj zemlji.

 Eufor smanjuje ulogu tek poslije izbora Izvor: MONDO



To su agenciji Beta potvrdili izvori Savjeta ministara EU, rekavši da je to stav većine ministara inostranih poslova evropske dvadesetsedmorice na zasjedanju koje je u utorak održano u Briselu.

Svi ministri su bili saglasni da prethodno mora biti ukinut položaj visokog međunarodnog predstavnika (OHR) sa izuzetnim "bonskim ovlašćenjima" i da se ta funkcija svede na izaslanika EU koji ne bi direktno uticao i donosio ili menjao odluke domaćih vlasti i institucija.

Prelazak sa međunarodnog na evropskog izaslanika, zaključeno je, sad je teško izvesti jer nema prethodnog nužnog dogovora političkih vođa u Bosni i Hercegovini oko reformi i preobražaja državnih struktura, što bi omogućilo jasnije usmjerenje ka evro-atlantskim
integracijama.

Neke članice EU su, ipak, za brzu promjenu zadataka Eufora, u sklopu misije Altea, a za oprez se posebno zalažu Austrija, Mađarska, Rumunija i Slovenija.

U zaključcima zasjedanja je otud predočeno da je evropska misija Altea "i dalje važan dio sveukupnih napora za podršku političkom procesu u BiH, s ciljem da se BiH kroz nužne reforme osposobi za nastavak procesa integracije u Evropsku uniju".

"Savjet ministara EU smatra da je bezbjednosna situacija u BiH i dalje stabilna, uprkos političkim izazovima", i naglašava pozitivan doprinos vojnih snaga Eufor očuvanju bezbjednosti u BiH.

"Eufor nastavlja da jamči za sigurnost i spreman je da odgovori na moguća iskušenja po bezbjednost u cijeloj toj zemlji". Na zasjedanju ministara EU je dogovoreno da se prilike u BiH ponovo razmotre u decembru.

Ministri inostranih poslova i odbrane evropske dvadesetsedmorice o razvoju u Bosni u utorak su u Briselu razmijenili mišljenja i sa šefom bosanskohercegovačke diplomatije Svenom Alkalajem.

Visoki predstavnik za spoljnu i bbezbednosnu politiku Unije Havijer Solana je novinarima rekao da, suštinski, u Bosni nema nikakve opasnosti po bezbjednost, ali prijetnje dolaze s političkog polja, zbog unutrašnjeg nesaglasja i nacionalističke retorike i pomanjkanja sporazuma o strategijskim pitanjima zemlje.

Solana je rekao da na sastanku međunarodnog Savjeta za sprovođenje mira, koji počinje u srijedu u Sarajevu, ne treba očekivati neku odluku oko prelaska sa visokog međunarodnog na funkciju evropskog izaslanika za Bosnu, za šta se snažno zalažu Evropska unija i Rusija, ali su prema tome uzdržane SAD.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE