• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće promjena butmirskog paketa!

U Sarajevu sjednica Savjeta za provođenje mira. Tihić najavio promjene butmirskog paketa, a Dodik poručio da je OHR smetnja za razvoj BIH.

 Biće promjena butmirskog paketa! Izvor: MONDO

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira tokom odvojenih konsultacija sa stranačkim liderima u BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem istakao je da cilj razgovora o Ustavu mora biti jačanje institucionalne funkcionalnosti da bi BiH mogla da se nosi sa zahtjevima i uživa u prednostima evroatlantske integracije.

U  odvojenim konsultacijama Upravnog odbora PIK-a sa stranačkim liderima u BiH o njihovom angažmanu u razgovorima o ustavnim promjenama naglašeno je da je usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obaveza koju sadrži i sam Ustav, saopšteno je iz OHR-a. Upravni odbor PIK-a započeo je dvodnevni sastanak posebnim konsultacijama sa Špirićem i liderima SNSD-a, PDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH.

U saopštenju iz OHR-a se ističe da će tokom dvodnevnog zasjedanja Upravni odbor PIK-a razmotriti mjere kojima se obezbjeđuje puno poštivanje i pridržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se dala podrška suverenitetu i ustavnom poretku BiH i očuvale prethodno dogovorene reforme.

PIK će, takođe, razmatrati i politički prouzrokovanu krizu u gradskoj skupštini u Mostaru, proceduru vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Republike Srpske, odredbe koje se odnose na raspodjelu ključnih funkcija u Federaciji BiH, budžet BiH za 2010. godinu, kao i nedavne pokušaje da se ograniči sloboda medija u BiH, navodi se u saopštenju.

Tihić najavio promjene butmirskog paketa!

Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je nakon sastanka sa članovima Savjeta za provođenje mira da su najavljene manje promjene butmirskog paketa.

Prema njegovim riječima, te promjene neće bitno uticati na sadržaj paketa koji je bio predložen u početku.

"Rečeno nam je da će neke korekcije paketa biti izvršene, ali ne bitne", rekao je Tihić novinarima i naveo da je tražio da PIK podrži butmirski proces i da to bude završeno što je moguće prije, a ako je moguće do Nove godne. Prenio je da je rekao da taj paket ne mijenja unutrašnju strukturu dejtonskog uređenja BiH, ali da to nisu ni kozmetičke promjene.

"Ovaj paket je dobar za BiH. Nije loš ni za Srbe ni za Hrvate ni za Bošnjake i važno je da nas podrže u ovom paketu da bi bili zaustavljeni ovi negativni trendovi koji traju od rušenja aprilskog paketa. Butmirski paket predstavlja modifikovan aprilski paket i ja i ne vidim stvarne razloge da, ako želimo dogovor, ne prihvatimo butmirski paket", istakao je Tihić.

On je naveo da SDA podržava rad OHR-a, istakavši da ta institucija "nije ni antibošnjački ni antisrpski ni antihrvatski i da uglavnom smeta onima koji bi željeli da rade šta hoće i kako hoće".

"Podržavamo i rad Antikorupcionog tima i veoma cijenimo ulogu Rafija Gregorijana i sve što je do sada uradio", dodao je Tihić i objasnio da sastanak teče tako da članovi PIK-a prvo postavljaju pitanja o aktuelnoj situaciji u BiH, a akcenat je bio na butmirskom procesu.



Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je predstavnicima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira  jasno poručio da OHR predstavlja smetnju za razvoj demokratije u BiH i za njen evropski put, te da je iz tog razloga neophodno da bude zatvoren.

Dodik je naglasio da je iznio prijedlog od osam tačaka koji se odnosi na ustavne promjene i da očekuje da ga drugi partneri u BiH prihvate ili da se izjasne o tome. Ukoliko drugi partneri u BiH prihvate taj prijedlog, istakao je Dodik, on će biti legalizovan u parlamentu RS, a ukoliko to ne bude slučaj, neće biti potrebe ni da se stavlja na parlament.

Ocjenjujući da se uvijek pred zasjedanje UO PIK-a dramatizuje situacija kako bi se našli razlozi da se nastavi misija OHR-a, Dodik je ukazao na napredak po pitanju liberalizacije viznog režima u ovoj godini i ostalim reformama.

"Vjerovatno je BiH izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN zbog tih uspjeha. Kada vidite izvještaj koji je OHR dostavio Savjetu bezbjednosti, onda vidite da su to dijametralno suprotne stvari. Prema jednoj smo ostvarili napredak, a prema drugoj, koja izražava stavove OHR-a, mi smo ludačka zemlja", rekao je Dodik.

On je ponovio da je najveću štetu BiH nanio OHR i da ta kancelarija treba da bude zatvorena.
"Jasno sam rekao, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne bilo šta, bez obzira kako će to objašnjavati, mi ćemo se tome suprostaviti i organizovati javno izjašnjavanje građana u RS. Epilog tome biće da se odbacuje bilo kakvo nametanje (odluka) visokog predstavnika i ako (on) želi avanture, neka ih pravi", poručio je Dodik.

Premijer RS je naglasio da smatra da je fer i korektno da to kaže predstavnicima UO PIK-a, navodeći da nije riječ ni o kakvoj ucjeni.

"Nije to nikakva ucjena, bez obzira što OHR ne komentariše svoja rješenja unaprijed. Ali, neka se zna, pošto smo svi zajedno ovdje u BiH eksperiment za one koji žele da prave karijere", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koju bi odluku OHR mogao nametnuti, Dodik je odgovorio da se zagovaraju različite stvari kao što je nametanje odluke o imovini, što je neprihvatljivo, jer prema Dejtonu, to nije nadležnost visokog predstavnika.

Silajdžić pisao direktorima PIK-a

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić uputio je pismo političkim direktorima Savjeta za provođenje mira  u BiH u kojem tvrdi da "butmirski paket" u velikom dijelu predstavlja listu zahtjeva ili "crvenih linija" koje je predočilo rukovodstvo Republike Srpske .

"Neki od vas su zapravo to i priznali. Istovremeno, nama je rečeno da prihvatimo te zahtjeve ili rizikujemo odgađanje liberalizacije viznog režima, odobrenja MAP-a i kandidatskog statusa sa EU" - naveo je Silajdžić u pismu i dodao da, kada je riječ o ustavnim reformama u BiH, ono što je do sada viđeno iz "butmirskog paketa" pokazuje da kreativnost i konstruktivnost ne donose korist, nego da se samo isplati "brutalna snaga".

On političke direktore PIK-a podsjeća da im je u svom obraćanju prije pet mjeseci rekao da je plan da se da većina državne imovine entitetima pravno i politički pogrešan.

"Rekao sam vam da je državna imovina ključni dio Dejtona u istoj mjeri kao i dvoentitetska struktura, te da ako je ijedan ključni dio Dejtona na stolu, onda moraju biti i svi drugi. Razočaran sam da su mi neki rekli da se trebamo odreći prava BiH na državnu imovinu, jer je Milorad Dodik `zaprijetio da će je svakako uknjižiti na RS`", naglasio je Silajdžić.

Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je predstavnicima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira iznio stav da je butmirski proces dobar, bez obzira kako se završi.

Lagumdžija je istakao da je dobro što je butmirski proces zaustavio zapaljivu retoriku i naveo da bi bilo dobro za BiH da se u narednih petnaestak dana može napraviti pomak na butmirskom paketu u smislu jačanja funkcionalne države.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE