• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić: Odnosi BiH i Hrvatske u stagnaciji!

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u Sarajevu da se može reći da su u nekim pitanjima odnosi Hrvatske i BiH u stagnaciji.

 Mesić: Odnosi BiH i Hrvatske u stagnaciji! Izvor: MONDO

Prije svega, to se odnosi na gradnju Pelješačkog mosta, imovinsko-pravna pitanja, granicu i ekonomsku saradnju po evropskim standardima.

"Činjenica je da mi već predugo ne uspijevamo sazvati sjednicu Međudržavnog vijeća, a to znači da ipak postoje neki nesporazumi koje bi trebalo što prije razriješiti. " - istakao je Mesić na konferenciji za novinare nakon susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.

Prema njegovom mišljenju, to znači da resorana ministarstva moraju da pomognu da ta pitanja budu pokrenuta, jer je došlo do smanjenja ekonomske razmjene.
"Sve se to može popraviti uz dobru volju i jedne i druge strane" - istakao je Mesić i dodao da postoji politička volja da međusobni odnosi budu unaprijeđeni.

Mesić, kojem je ovo bila oproštajna posjeta BiH u funkciji predsjednika Hrvatske, rekao je da su ga Komšić i Silajdžić obavijestili o trenutnom stanju u BiH.
"BiH ima dva najvažnija spoljnopolitička cilja, a to je ulazak u EU i NATO, koji je bliže. Hrvatska je zainteresovana da se BiH omogući da što prije uđe u NATO" , istakao je Mesić.

Komšić je rekao da su Silajdžić i on zamolili Mesića za razumijevanje i podršku Hrvatske i njega na putu BiH prema NATO i EU.

"U ovom trenutku NATO je bliže i važan, pa smo zamolili za podršku Hrvatske kao člana NATO-a da se sve što je opredjeljenje BiH ka NATO ne veže za trenutne političke procese, odnosno tzv. butmirske pregovore",  istakao je Komšić, dodajući da i Hrvatska ima interes da BiH ubrzo bude članica NATO.

Silajdžić je naveo da je Mesić predstavljao autentičan demokratski glas sa ovih prostora koji je ukazivao na djelovanje retrogradnih snaga.
"Pokazalo se da su ustupci retrogradnim snagama instrument za odgađanje priključenja ovog prostora u EU. Politika ustupaka koja traje 14 godina nakon Dejtonskog sporazuma može se prepoznati u najnovijim inicijativama međunarodne zajednice na ovim prostorima", rekao je Silajdžić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE