• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR neće biti ugašen!

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH neće biti ugašena bar do kraja februara, za kada je zakazan naredni sastanak Upravnog odbora PIK-a

 OHR neće biti ugašen! Izvor: MONDO

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIK) pozvao je političare u BiH da se konstruktivno angažuju u realizaciji tranzicije OHR-a i uzdrže od maksimalističkih pozicija koje bi mogle ometati napredak BiH prema evroatlantskoj integraciji.

Upravni odbor PIK-a je tokom dvodnevne sjednice u Sarajevu nastavio razgovore o izgledima za tranziciju OHR-a u ojačanu kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR) i ponovio je da se aplikacija BiH za članstvo u EU ne može razmatrati sve dok postoji OHR, navodi se u kominikeu objavljenom nakon sjednice.

Na sjednici je izražena "ozbiljna zabrinutost zbog nedovoljnog napretka vlasti BiH u realizaciji pet ciljeva i dva uslova", koji ostaju nužni za zatvaranje OHR-a.

Upućen je poziv liderima političkih stranaka i nadležnim organima da "zaključe sporazume između vlada o državnoj i vojnoj imovini", čime će se riješiti pitanje vlasničkih prava između državnog i ostalih nivoa vlasti. Upravni odbor pozdravlja činjenicu da se "popis imovine koji provodi OHR privodi kraju" i da se sada na osnovu njega mogu nastaviti pregovori između političkih lidera o njenoj raspodjeli.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je značajne pomake koje su vlasti BiH načinile u posljednje vrijeme radi ispunjenja uslova za liberalizaciju viznog režima i ohrabrio dalje napore na realizaciji tog cilja. Podvukao je značaj potrebe da vlasti BiH nastave sa implementacijom Evropskog partnerstva i Privremenog sporazuma te razriješe nedostatke utvrđene u Izvještaju Evropske komisije.

Iako PIK ponavlja da ustavna reforma ne predstavlja dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a, neki ustavni amandmani su i dalje od suštinskog značaja da bi se osigurala usaglašenost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u skladu sa obavezama preuzetim u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, unaprijedila funkcionalnost zemlje i olakšalo ostvarivanje evropskih težnji BiH, navodi se u kominikeu.

Upravni odbor PIK-a je pozdravio trenutni angažman političkih lidera BiH u razgovorima o ustavnim promjenama i dao im podsticaj da i dalje ostanu ozbiljno angažovani i postignu trajne sporazume, na osnovu potrebnog političkog konsenzusa, koji će unaprijediti političku funkcionalnost i bolje pripremiti institucije BiH za izazove integracije u EU.

Upućen je apel Predsjedništvu BiH da unaprijedi nedavno usvojeni plan o raspolaganju municijom, oružjem i eksplozivom, tako što će dati prednost uništenju nad prodajom, u potpunosti koristiti postojeće kapacitete za uništavanje, a ovaj proces držati pod strogom kontrolom.

Upravni odbor PIK-a pozvao je vlasti Republike Srpske /RS/ da, kako se navodi, ispune svoju zakonsku obavezu i objave u Službenom glasniku RS odluke visokog predstavnika od 18. septembra, kako bi se omogućilo da supervizor za distrikt Brčko izvijesti Arbitražno vijeće o okončanju provođenja Konačne arbitražne odluke.

Na sjednici je podvučena potreba jačanja fiskalne koordinacije tako što će biti osigurano ispravno funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje i Fiskalnog savjeta BiH, te upućen poziv vlastima BiH da ubrzaju provođenje Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina i Državne strategije za reformu pravosudnog sektora.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je sporazum od 6. novembra postignut između entitetskih premijera o „Elektroprenosu BiH“ i očekuje da dođe do ponovnog uspostavljanja rukovodnih struktura i poslovanja u skladu sa važećim zakonima.

Na sjednici je naglašen značaj iznalaženja efikasnog rješenja za situaciju u Mostaru, u kojoj su lideri političkih stranaka nastojali ostvariti sopstvene interese na račun ustavnih prava građana BiH.

Data je podrška mjerama visokog predstavnika donesenim radi rješavanja političke blokade u Mostaru i upućen mu je poziv da razmotri dalje korake koji bi se mogli preduzeti kako bi se omogućilo rješenje političke blokade u Mostaru.

Upravni odbor istakao je da pruža punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i podsjetio sve vlasti u BiH da poštuju i osiguraju puno poštivanje Dejtonskog sporazuma i odluka visokog predstavnika u vezi s tim.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom je produžen mandat EUFOR-a i podvukao značaj slobode izražavanja, uključujući slobodne i nezavisne medije, sa posebnim akcentom na predstojeće izbore.

Upućen je poziv vlastima BiH da hitno usvoje zakon na osnovu kojeg će se moći provesti popis stanovništva 2011. godine, u skladu sa relevantnim propisima EU.

Na sjednici je ponovljen značaj usvajanja i implementacije, bez daljeg odlaganja, revidirane Strategije za implementaciju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma podržane od UNHCR-a i ponovljen poziv vlastima BiH da nastave punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Upravni odbor PIK-a pozvao je nadležne vlasti BiH da ispune svoje obaveze iz međunarodnog prava u smislu pune saradnje sa Haškim tribunalom, tako što će omogućiti hapšenje svih osoba protiv kojih je Tribunal podigao optužnice, uključujući Ratka Mladića, bez daljeg odlaganja, tako što će uništiti njihove mreže podrške.

Na sjednici je izražena ozbiljna zabrinutosti u vezi sa činjenicom da bi nerješavanje pitanja međunarodnih sudija i tužilaca imalo negativan efekat na cijeli pravosudni sistem u BiH, da bi se to kosilo sa međunarodnim obavezama BiH i ometalo realizaciju strategije Savjeta bezbjednosti UN za okončanje rada Haškog tribunala.

Upravni odbor PIK-a pozvao je vlasti BiH da finansiraju pravosudni sistem kako bi se omogućila zamjena međunarodnih pravnih stručnjaka domaćim sudijama i tužiocima, te pozvao visokog predstavnika da razmotri koji se dalji koraci mogu preduzeti da se riješe ova pitanja.

U svjetlu teške ekonomske situacije Upravni odbor apeluje na organe vlasti da pojačaju napore na provođenju mjera dogovorenih u okviru stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, uključujući i reforme čiji je cilj da sistem socijalnih davanja postane održiv, efikasniji i pravedniji, kao što je rečeno u razgovorima sa Svjetskom bankom.

Upravni odbor PIK-a pozvao je lidere u BiH da se uzdrže od retorike koja podstiče podjele i ponašanja koje dalje polarizuju političku atmosferu u BiH.

„Lični napadi i prijetnje tužbama protiv visokog predstavnika i njegovog osoblja su neprihvatljivi“, navodi se u kominikeu i dodaje da je Upravni odbor PIK-a pohvalio visokog predstavnika i njegovo osoblje za doprinos miru i stabilnosti u BiH.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira na nivou političkih direktora sastao se danas i juče u Sarajevu, a dijelovima sjednice prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i lideri sedam političkih stranaka SNSD-a, PDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, PDP-a, SBiH, SDA i SDP-a BiH.

Naredni sastanak Upravnog odbora PIK-a na nivou političkih direktora biće održan u Sarajevu 24. i 25. februara naredne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE