• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ispuniti pet uslova!

UO PIK-a nije razmatrao mogućnost gašenja OHR-a jer lokalni političari u BiH nisu ispunili pet ciljeva, kaže visoki predstavnik u BiH

 Incko: Ispuniti pet uslova! Izvor: MONDO

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH na sjednici u Sarajevu nije razmatrao odluku o tranziciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR) jer političari u BiH nisu ispunili pet postavljenih ciljeva, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko.

"Međunarodna zajednica gleda na zatvaranje OHR-a kao korak na putu ka konačnom cilju, a to je BiH kao država koja je mirna, stabilna i nepovratna na putu ka evroatlantskim integracijama", rekao je Incko na konferenciji za novinare na kojoj je predočio zaključke donesene na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora PIK-a, koja je u četvrtak završena u Sarajevu.

Incko je naglasio da za jedini konkretan napredak, koji je ostvaren od prošle sjednice PIK-a, treba zahvaliti OHR-ovom timu pod vođstvom Džejsona Tejlora, koji vrši popis imovine.

"PIK je zahvalio tom timu koji je za manje od dva mjeseca obišao sve katastarske kancelarije i da nije bilo opstrukcije Geodetske kancelarije Republike Srpske (RS) danas bi dostavili kompletan popis", tvrdi Incko.

On je najavio da će popis državne imovine biti okončan najkasnije za dvije do tri nedjelje, te da će biti postavljen na veb stranicu OHR-a kako bi javnost imala uvid u podatke.

"Mi ćemo završiti tehnički dio posla, a političarima ostaje njihov zadatak da postignu politički dogovor o raspodjeli imovine i da usvoje potrebne zakone", naglasio je Incko.

Visoki predstavnik je poručio svima koji su govorili da OHR samo želi da produži mandat da je popis imovine dokaz da ova kancelarija radi na ispunjavanju uslova za vlastito zatvaranje.

On je pohvalio i napredak postignut na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, koji je ohrabrenje za dalje uspjehe, ističući da je ukidanje viza izuzetno važno za sve građane BiH.

Prema njegovim riječima, PIK je juče tokom razgovora sa domaćim političkim liderima i predsjedavajućim Savjeta ministara posvetio pažnju i domaćem procesu ustavnih reformi.

"Iako promjena Ustava nije uslov za zatvaranje OHR-a, poštivanje ljudskih prava i obezbjeđivanje funkcionalnih institucija je obaveza koju političari imaju prema svim građanima. U principu svi se slažu sa ocjenom da se pitanje izmjene Ustava riješi i da se otvori evropski put", rekao je Incko.

On je naglasio da je na domaćim političkim liderima da obave svoje zadatke koji će BiH pokrenuti ka evropskim integracijama, a predstavnici EU su jasno rekli da nema kandidatskog statusa dok se ne ispune prioriteti za zatvaranje OHR-a.

"Ispunjavanje ovih ciljeva BiH daje znak da su njene institucije dovoljno sazrele, ne samo za gašenje OHR-a, već i da se prihvate izazovi koje nose integracije u EU i NATO. Približavanje EU nema alternative jer je to najbolje rješenje za BiH u političkom, ekonomskom i bezbjednosnom smislu", poručio je Incko.

Prema njegovim riječima, uspjeh u ispunjavanju većine ili gotovo svih 174 zadatka potrebnih za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, dokaz je da je konstruktivan dogovor ne samo moguć nego i uspješan.

Incko je rekao da je PIK od njega zatražio da se posveti rješavanju problema u Mostaru, što će učiniti nakon konsultacija sa ambasadorima do kraja novembra ili početkom decembra.

Kada je riječ o stranim sudijama i tužiocima u pravosudnim institucijama BiH, visoki predstavnik rekao je da je PIK apelovao da domaće vlasti učine dodatni napor da ovo pitanje bude riješeno.

"Strane sudije i tužioci koji ovdje rade i kada bi otišli morali bi imati zamjenu, a taj posao preuzeli bi domaće sudije i tužioci. UO PIK-a pozvao je visokog predstavnika da razmotri koji se dalji koraci mogu preduzeti da se riješi ovo pitanje", rekao je Incko.

On je rekao da će naredni sastanak Upravnog odbora PIK-a biti održan 24. i 25. februara 2010. godine, kada će ponovo biti razmotrena sva pitanja i, vjerovatno, pitanje tranzicije OHR-a u EUSR.

Visoki predstavnik napomenuo je da se, uprkos činjenici da je na prethodnom zasjedanju PIK-a usvojen plan za okončanje supervizije u Brčkom, na ovoj sjednici moralo izvijestiti da jedan od entiteta odbija da ispuni svoje obaveze iz Konačne arbitražne odluke.

"Jedna od stvari koja nije ispunjena jeste objavljivanje mojih odluka u Službenom glasniku RS. To se još nije desilo mada su moje odluke objavljene u službenim glasnicima BiH i distrikta Brčko", rekao je Incko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Rafi Gregorijan izjavio je da nisu ispunjeni uslovi za gašenje supervizije, jer to, prema njegovim riječima, blokira RS.

On je pojasnio da su otvorena pitanja u smislu omogućavanja građanima Brčko distrikta da promijene državljanstvo, te pitanja koja se tiču snabdijevanja električnom energijom i uzajamnih dugovanja.

Gregorijan je napomenuo da supervizija nad distriktom Brčko ostaje, "a kada se Srpska povinuje Aneksu dva Dejtonskog sporazuma biće vrijeme da se razmotre naredni koraci" u pravcu okončanja supervizije.

Incko je tokom konferencije za novinare izrazio solidarnost sa Fudbalskom reprezentacijom BiH i njenim selektorom Ćirom Blaževićem, napominjući da je Portugal jedna od najboljih ekipa na svijetu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE