• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS raj za kriminalce iz Srbije

Tridesetak kriminalaca iz Srbije krije se u RS. Uglavnom dolaze čamcima preko Drine, jer bi prelazak preko mostova, bio isuviše rizičan.

 RS raj za kriminalce iz Srbije Izvor: MONDO

"Večernje novosti" pišu da za okorjele kriminalce iz Srbije u RS nema zime, jer mogu da borave u nekom od mjesta na lijevoj obali Drine, kao "čisti" ljudi, sve dok eventualno ne stigne zahtjev za ekstradiciju, čija je procedura duga i prilično komplikovana.

Takvu pogodnost, naravno, koristi i ogroman broj bjegunaca od pravde iz BiH, koji dolaze u "štekove" ili se slobodno kreću, dok ne "zagusti" izručenje u Srbiji, navodi beogradski list i ističe da se od pravde u Srbije na lijevoj obali drine krije tridesetak bjegunaca, među kojima su za jednima raspisane potjernice, a druge tek čeka takva mjera.

Prevoze ih, najčešće, "braća" kriminalci, među kojima i oni koji su vozarenje po Drini, sa bukvalno svim i svačim, "zaradili" u godinama, kad je bila mala razlika između kriminala i onih koji su ga, tobože, kontrolisali.

Godinama je korišćena i okolnost, što rijeka u mnogim dijelovima vijuga, pa vlast sa jedne obale ima nadležnost na drugoj i obrnuto.

Poslednjih mjeseci, međutim, bjeguncima, ako ništa drugo, treba više i hrabrosti i novca da plate čamdžije, jer patrole graničnih policija BiH i Srbije zajednički patroliraju i na Drini i na Savi. I dalje, prema Brčkom, situacija je nepovoljna, jer granični policajci iz BiH imaju zajedničko patroliranje sa kolegama iz Hrvatske.

"Patroliramo sa kolegama iz Srbije i Hrvatske najmanje dva puta mjesečno na Drini, odnosno Savi, i to je prilično dobro i uhodano", kaže Novo Blagojević, komandir Granične policije BiH u sektoru Severoistok, čije je sjedište u Bijeljini.

Upravo ove brze razmjene informacija zagorčavaju život kriminalcima.

Međutim, neki od kriminalaca uspjeli su da obezbijede državljanstvo, u vremenu kad je to bilo lakše i jednostavnije, a vjerovatno i jeftinije. I na taj način postajli su "nedodorljivi", uprkos zločinima koje su počinili.

(MONDO, Na slici: Granična policija RS na Drini)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE