• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova "žalopojka" na Dodika

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini u izvještaju oštro kritikovao Vladu i Narodnu skupštinu RS.

 Inckova "žalopojka" na Dodika Izvor: MONDO

Drugi polugodišnji izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji će 23. novembra razmatrati Savjet bezbjednosti UN uglavnom je fokusiran je na premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da on podriva autoritet međunarodne uprave u BiH.

Incko u izvještaju navodi kako je BiH u proteklih pola godine napravila veoma mali napredak u reformama, a oštre kritike upućene su na račun Vlade i Narodne skupštine RS. Vlada RS, prema Inckovom stavu, stalno napada državne institucije, nadležnosti i zakone, konstatno izaziva autoritet visokog predstavnika i Koordinacionog odbora Savjeta za implementaciju mira. Uz to su prisutni antidejtonsko djelovanje i nacionalistička retorika, naveo je visoki predstavnik.

Državne nadležnosti potkopavaju se akcijama Vlade RS i Narodne skupštine RS kada je u pitanju ispunjavanje uslova iz Evropskog partnerstva i liberalizacije viznog režima. Zakoni koji su predloženi pred državnim parlamentom iz ovih oblasti oboreni su upravo zbog protivljenja RS, navodi se u dijelu izvještaja.

Kao antidejtonske aktivnosti Incko navodi poziv premijera Dodika vojnicima srpske nacionalnosti u Oružanim snagama BiH da se vrate iz Gruzije sa NATO vježbe, uz napomenu da „kao premijer RS nema komandnu odgovornost i ne bi trebalo da se miješa u nadležnosti koje pripadaju isključivo državi.“ Incko zamjera Dodiku i izjave o ratnim dešavanjima u BiH koje su, kako tvrdi, pune provokacija na račun ratnih zločina i masakra, međunarodnih sudija i tužilaca, nelegitimnost BiH i njen opstanak.

"Pozivao je /Dodik/ na referendum, takođe, opisivao je moje odluke kao neustavne, ilegalne i kriminalne“, žali se Incko. On navodi da je poništavanje zaključaka parlamenta RS u maju ove godine, koje se odnose na prenos nadležnosti sa RS na BiH, znatno podiglo tenzije u BiH.

Među opstrukcijama je iznijeta blokada imenovanja Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti BiH, za šta je Incko optužio predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikolu Špirića i stranku kojoj pripada - Savez nezavisnih socijeldemokrata.

Incko se dotakao i podjele pet miliona KM medijskim kućama uz ocjenu da je to zabrinjavajuće zbog potencijalnog uticaja na njihovu nezavisnost, a opisao je i kako je 18. septembra morao da donese odluku o "Elektroprenosu" BiH kako bi sprečio uništenje te kompanije zbog, kako tvrdi u izvještaju, konstatnog bojkota i opstrukcija iz RS.  U međuvremenu, od slanja izvještaja u Njujork do sada je riješena većina problema na koje je Incko ukazao i za to okrivio Dodika, od usvajanja zakona za liberalizaciju viznog režima i imenovanja ministara do postizanja dogovora vlasnika kompanije "Elektroprenos" o njenom radu.

Istovremeno je Haški tribunal u slučaju protiv srpskog generala Dragomira Miloševića odbacio njegovu odgovornost za zločin na sarajevskoj pijaci Markale, a oslobađajući ga odgovornosti i za zločin na buvljoj pojaci u Sarajevu i sam naveo da nije sigurno koja je od vojski u BiH ispalila projektile, na šta je ukazivao i srpski premijer Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE