• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CCI: Građani taoci političkih igara

BiH funkcioniše uprkos, a ne zahvaljujući vlasti, zaključak je Centra civilnih inicijativa (CCI) nakon ispitivanja rada državnih organa.

 CCI: Građani taoci političkih igara Izvor: MONDO

Portparol CCI Majda Behrem Stojanov je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati ispitivanja rada Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, naglasila da su nastavak destrukcije države i tretiranja građana BiH kao talaca političkih igara i dalje glavna obilježja rada institucija koje bi trebale da predstavljaju najvišu vlast i da se bore za interese države i građana.

Ona je naglasila da sadašnje stanje, u kojem članice vladajuće koalicije uopšte međusobno ne komuniciraju i u kojem vlast postoji kao mehanički zbir dijelova, pod isključivom kontrolom pojedinaca, naprosto nije prihvatljivo.

"S ciljem sprečavanja ponavljanja ovog modela, CCI će u ime građana tražiti od političkih subjekata, koji će učestvovati u izbornoj trci naredne godine, da se prije izbora izjasne o tome s kim imaju namjeru ući u koaliciju i sa kakvim programskim ciljevima", istakla je Stojanova i dodala da će javno pozvati građane BiH da ne glasaju za pojedince i stranke koji su nesposobni da se dogovaraju i kreiraju zajedničku politiku.

Konsultant CCI-a za monitoring rada Savjeta ministara BiH Denis Telić istakao je da su ministri na 32 održane sjednice proveli nešto više od sedam osmočasovnih radnih dana.

Prema njegovim riječima, za to vrijeme utvrdili su 42 zakona, od čega 29 iz programa rada, dok je Parlamentarna skupština usvojila tek trećinu od ova 42 zakona, odnosno svega 15.

"Od ovih 15 samo šest ih je iz Programa rada Savjeta ministara BiH", istakao je Telić i dodao da se najveći broj "padanja" zakona koji su došli iz Savjeta ministara BiH, desio zbog entitetskog glasanja.

Konsultant CCI-a za monitoring rada Parlamentarne skupštine BiH Ivica Ćavar naglasio je da je za devet mjeseci od planiranih 126 zakona iz godišnjeg programa rada usvojeno tek 28,6 odsto, odnosno svega 36 zakona.

Ćavar je naglasio da je za tri godine parlament usvojio 123 zakona, od planiranih 395, čime je postignuta efikasnost od 31,1 odsto na trogodišnjoj osnovi.

Prema njegovim riječima, za ovako sramne rezultate, parlamentarci i dalje naplaćuju 5.500 do 7.500 KM mjesečno.

"Za devet mjeseci poslanici su na sjednicama proveli zbirno tek 18,5 osmočasovnih radnih dana, a delegati skandalozinih 7,5 radnih dana", rekao je Ćavar.

On je dodao da se broj "palih" zakona približava usvojenim, jer je za devet mjeseci usvojeno 42, a oborena 32 zakona, od kojih 27 zbog nedostatka entitetskih glasova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE