• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoko: Novi napad na pravoslavnu crkvu

Nepoznati počinilac, ili više njih, provalili su u noći između 19. i 20. novembra, u hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom.

 Visoko: Novi napad na pravoslavnu crkvu Izvor: MONDO

Vandali su ukrali krst sa Časnog prestola, a zatim provalili i u svjećarnicu, koja se nalazi uz hram.

Prema riječima paroha kakanjskog, jereja Marka Maleša, koji opslužuje i visočku parohiju, jedan od vjernika, koji redovno obilaze hram, primjetio je jutros oko 9.15 časova da su vrata svjećarnice odvaljena, a crkvena otvorena.

"Provalnik je osim krsta, iz svjećarnice otuđio sedam litara ulja i litar vina, koji se koriste za vjerske obrede, te ispreturao sve u oltaru, dok je oko 20 KM na jednoj od ikona ostalo netaknuto", rekao je Maleš.

On je naveo da su nepoznati počinioci prije 15-20 dana pokušali da obiju vrata svjećarnice, na kojima su bili vidljivi tragovi udaranja nogom, ali u tome nisu uspjeli, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Ističući da su incidenti ove godine učestali, Maleš je rekao da je u posljednjih godinu dana pet-šest puta provaljeno u hram, te da je osim toga bilo i razbijanja prozora na crkvi. Visočka policija je izvršila uviđaj.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koji je kao nacionalni spomenik pod zaštitom države, sagrađen je 1857. godine, a obnovljen 1998. godine.

Dan ranije, ispred vrata parohijskog doma SPC u Sanskom Mostu aktivirana je eksplozivna naprava.

Čađo osudio napade na svetinje

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo najoštrije je osudio najnovije napade na vjerske objekte, bez obrzira na koju se konfesiju oni odnose i poručio da će policija Srpske učiniti sve da ovi slučajevi budu rasvijetljeni.

Čađo je poručio da su napadi na vjerske objekte krivična djela koja najčešće bivaju otkrivena i dodao da ih uglavnom izvršavaju mlađa lica, što govori o stanju odnosa unutar BiH.

On je za Radio-televiziju RS istakao da napadi na vjerske objekte nisu dobra pojava, zbog čega je važno ove istrage prepustiti policiji RS koja zna šta da radi, a građane na mirno i uzdražno reagovanje.

Čađo je dodao da pripadnici MUP-a preduzimaju sve što je u njihovoj moći da otkriju počinioce tih djela, ne špekulišući o motivima i razlozima ovih događaja.

Govoreći o pređenom putu MUP-a, koji sutra obilježava Aranđelovdan – Krsnu slavu, Čađo je među ostalog izdvojio kao uspjeh to što se uspjela sačuvati policija RS, da je policija uspješno konsolidovana i da se ova institucija danas uspješno nosi sa najtežim oblicima kriminala i drugih djela koji utiču na bezbjednost građana.

Ministar Čađo je potvrdio da su samo na području Banjaluke u prethodna dva dana, za vrijeme sahrane Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, obijene četiri pravoslavne crkve. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE