• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejtonski sporazum, 14 godina kasnije

Prije tačno 14 godina potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

 Dejtonski sporazum, 14 godina kasnije Izvor: MONDO

U Republici Srpskoj se 21. novembar obilježava kao državni praznik. Sporazum je, inače finalno parafiran 14. decembra 1995. godine u Parizu.

I poslije 14 godina, prisnutna su različita tumačenja ovog dokumenta. Ono u čemu se svi slažu jeste da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH i zbog toga se smatra jednim od najuspješnijih mirovnih ugovora u svijetu.

Međutim, svaka strana u BiH i dalje ima svoje tumačenje tog sporazuma, kao i kancelarija visokog predstavnika. Dok je za bošnjačku stranu, ali i hrvatsku, Dejtonski sporazum prevaziđen, srpska strana je za njegovu dosljednu primjenu.

Svih ovih godina BiH je bila bez zvanične verzije ovog sporzuma, čija kopija je tek nedavno dostavljena institucijama BiH, i to posredstvom francuske ambasade. Francuska je institucijama BiH dostavila kopiju originalnog Dejtonskog sporazuma, koji je, poslije parafiranja u Parizu, pohranjen u francuskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tvorcem Dejtonskog sporazuma smatra se američki diplomata Ričard Holbruk, koji je kasnije rekao da je najveća greška tog dokumenta što je njime priznata Republika Srpska.

Premijer RS Milorad Dodik je, povodom 14. "rođendana" Dejtona izjavio Srni da je taj sporazum najbolji mirovni sporazum u svijetu nakon završetka Drugog svjetskog rata: "Prošlo je 14 godina od potpisivanja sporazuma i u BiH nema etničkih sukoba. Nije ih bilo od 1995. godine i to je svakako najznačajnija vrijednost ovog sporazuma. Njegova druga, gotovo jednako značajna vrijednost je politički sistem koji je uspostavljen u Dejtonu."

Dodik je istakao da se decentralizovana BiH, sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna naroda pokazala kao najbolja formula za zajednički život u BiH, jer da taj sistem nije dobar, dodao je, ova država ne bi mirno funkcionisala već 14 godina.

"Sama činjenica da bi promjena i najmanjeg zareza u tom sporazumu izazvala poremećaj u BiH, nedvosmisleno govori o tome da su kreatori Dejtonskog sporazuma bili izuzetni vizionari. Ako međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, ima čime da se ponosi na spoljnopolitičkom planu u proteklih 20 godina, to je svakako Dejtonski mirovni sporazum, u kome su Amerikanci igrali najvažniju ulogu", ocijenio je Dodik.

On je naveo da svi problemi u BiH proističu iz činjenice da je nizom pojedinačnih reformi i nametanjem rješenja mimo volje enititeta i naroda u BiH, međunarodna zajednica, oličena u raznim visokim predstavnicima, djelimično narušila Dejtonski mirovni sporazum.

"Svi koji računaju na to da je budućnost BiH u rušenju Dejtonskog sporazuma veliki su politički avanturisti ili neznalice, što na kraju dođe na isto. Onoga trenutka kada padne sporazum kojim je država uspostavljena - pada i država koja je sporazumom uspostavljena. Mi nismo avanturisti, nama nije do rata i sukoba“, poručio je premijer RS.

"RS se odrekla mogućnosti da samostalno funkcioniše i ostala je u državno pravnom okviru zvanom BiH. Tokom 14 godina izgubila je previše svojih nadležnosti i previše vremena preganjajući se sa onima koji je 14 godina nakon rata ne žele prihvatiti. Mi nemamo namjeru, ni pravo da više išta izgubimo. Već smo i previše izgubili i dali", rekao je Dodik.

Povodom 14 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović je rekao da ovim sporazumom nijedan od tri konstitutivna naroda u BiH nije dobio sve što je želio, već da su svi dobili ono što je realno i što se može ostvariti u BiH.

Kuzmanović je istakao da je Dejtonski sporazum jedno veliko političko i pravno djelo, koje je, kako je naveo, uspjelo da iznese osnovne stvari koje su bitne za BiH i Republiku Srpsku.

"Proteklih 14 godina vidim kao potpuno izvršavanje slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali vidim i da postoje oni koji bi to rado mijenjali", naglasio je Kuzmanović i ocijenio da promjena ustavnog i državno uređenja BiH u ovom momentu može samo da donese lošije uređenje, zbog čega Ustav i Dejtonski sporazum treba izvršavati, a ne mijenjati.

On je dodao da to treba "pustiti vremenu", pa zajednički raditi kada se uoči da, kako je naveo, treba donijeti nešto novo.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da Dejtonski mirovni sporazum najviše napadaju oni koji nisu za domaći dogovor i oni koji traže da neko sa strane rješava pitanja unutar BiH i Republike Srpske.

"Ukoliko postoji kompromis i dogovor subjekata u BiH, onda se sve može napraviti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci, povodom 14 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da je Dejtonski sporazum omogućio politički, pravni, ekonomski i demokratski napredak. "Dejton ima svojih nesavršenosti, ali to je nešto sa čim mi itekako kvalitetno i dobro možemo živjeti", rekao je Radojičić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE