• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bez galame, kriza je!

Vlada Srpske "zna" da je smanjenje plata nepopularna mjera, ali, premijer poručuje: "Izbora nemai zato bez galame, recesija je!"

 Dodik: Bez galame, kriza je! Izvor: MONDO

Premijer Srpske Milorad Dodik smatra da je jasno svima  da su najavljena smanjenja plata posljedica recesije, koja je kao odraz globalne ekonomske krize, prisutna i u Srpskoj.

"Kriza je došla i ovdje, u privredi ima dosta zastoja, značajan je broj gubitka ugovora u ovoj godini i očigledno manje prihoda u budžetu. Sasvim je normalno kada imate smanjene prihode i smanjen rast bruto društvenog prizvoda da se javna potrošnja mora korigovati. Dakle, nije riječ o sanaciji prethodnih debalansa, već o tome da se na odgovoran način pristupi situaciji", rekao je Dodik u Mrkonjić Gradu.

Premijer RS je naveo da je Vlada bila pred situacijom da smanji broj radnika, te istakao da se smanjenjima plata pokazuje odgovornost prema međunarodnim institucijama, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu, kako bi se obezbijedio nastavak stendbaj aranžmana.

On je podsjetio da bi smanjenja plata u prosvjeti i policiji iznosila tri odsto i to samo u prvih šest mjeseci naredne godine, a javnoj upravi deset odsto tokom čitave godine, nakon čega bi plate u 2011. godini bile vraćene na sadašnji nivo.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je, takođe, da još nije dobijena saglasnost sindikata za najavljeno smanjenje plata u RS, ali da očekuje podršku predloženom nacrtu budžeta za 2010. godinu od 1,6 milijardi KM, jer bi se na taj način rasteretila privreda i privredni subjekti.

Objasnio je da smanjenje plata od tri odsto policiji i prosvjeti u prvih šest mjeseci naredne godine znači smanjenje od samo 1,5 odsto na godišnjem nivou, te dodao da bi u javnoj upravi plate bile smanjene 10 odsto tokom cijele godine, a čime bi se napravile uštede na pozicijama plata od oko 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Džombić je takođe potvrdio da bi se time ispunile obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, posebno istakavši da bi značaj bio u tome što bi se dio ušteda usmjerio prema Fondu PIO i na taj način zaštitila najugroženija kategorija stanovništva u RS, odnosno penzioneri.

On je rekao da je očekivao da sindikati daju podršku ministrima, a pogotovu ministru prosvjete i kulture RS Antonu Kasipovuću, ministru unutrašnjih poslova RS Stanislavu Čađi i ministru uprave i lokalne samouprave RS Zoranu Lipovcu, jer su oni najviše učinili za bolji položaj zaposlenih u ovim resorima, time što su proteklih godina povećali plate za 80 do 100 odsto.

Džombić je rekao da je upravo zbog toga i očekivao da svi ravnomjerno podnesu teret i uticaj svjetske ekonomske krize u Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović pojasnio je da Vlada Srpske razumije da je smanjenje plata nepopularna mjera, ali je naglasio da je i RS suočena sa recesijom.

"Čini mi da se da se zaboravilo da su u prosvjeti plate 2005. godine povećane za 100 odsto, kao i činjenica da je nesklad plata zaposlenih u obrazovanju i drugih budžetskih korisnika prije ovih intervencija bio drastičniji", rekao je Kasipović.

On je napomenuo da je Vlada RS mnogo uložila u izgradnju i obnovu škola i dvorana, što takođe predstavlja povećanje standarda u prosvjeti, izrazivši nadu da će se doći do rješenja u razgovorima sa sindikatima.

Premijer Srpske najavio je da će  od  Nove godine ministri u Vladi RS imati manju platu za 15, a  administracija i javna uprava za 10 odsto.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE