• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckov izvještaj pod lupom SB UN-a

Savjet bezbjednosti UN razmatraće polugodišnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka o situaciji u BiH.

 Inckov izvještaj pod lupom SB UN-a Izvor: MONDO

Na sjednici će se u ponedjeljak, osim Incka, skupu obratiti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

U izvještaju za period od 1. maja do 31. oktobra, Incko ocjenjuje da je BiH napravila mali progres u ispunjavanju programa reforme, a kao izuzetak navodi usvajanje zakona u vezi s liberalizacijom viznog režima i izdavanjem prvih biometrijskih pasoša.

Incko u izvještaju navodi da podržava nastavak butmirskog procesa za ustavnu reformu u BiH, koji su pokrenuli EU i SAD, i ocjenjuje da činjenica da je međunarodna zajednica trebalo da se uključi kako bi se ovaj proces pokrenuo jasno pokazuje potrebu za njenom značajnom i konkretnom ulogom u olakšavanju procesa ustavne reforme.

Visoki predstavnik ističe da je vojna misija EUFOR ključni faktor bezbjednosti u BiH, te ocjenjuje da je politička situacija u BiH krhka i napeta.

U izvještajnom periodu, ocjenjuje Incko, nije ostvaren napredak po pitanju stvaranja povoljnije poslovne klime.

Visoki predstavnik u izvještaju kritikuje rad Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH za koji kaže da je pod uticajem negativne političke klime i zategnutih političkih odnosa, te Vladu, Narodnu skupštinu i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da on podriva autoritet međunarodne uprave u BiH.

Incko u izvještaju još ocjenjuje da je Vlada Federacije BiH razjedinjena, slaba, nefunkcionalna i suočena sa socijalnim nemirima zbog zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda za smanjenje budžeta.

Kao problem FBiH izdvojen je Mostar zbog nemogućnosti hrvatskih i bošnjačkih političara da se dogovore o uspostavljanju vlasti više od godinu dana nakon posljednjih izbora.

Predsjednik Vlade RS ocijenio je da je izvještaj visokog predstavnika zlonamjeran.

Banjalučki vojno-politički analitičar  Gostimir Popović kaže da Incko ovakvim izvještajem želi da se "dodvori mentorima iz Sarajeva".

Popović smatra da izvještaj visokog predstavnika u BiH predstavlja jedan od najgorih načina na koji se može klasifikovati aktivnost predstavnika međunarodnih organizacija.

Prema njegovim riječima, riječ je o klasičnom opanjkavanju i ''klasičnoj tužibabi'' koja nema nijednog argumenta za ono što piše.

Ocijenio je da je veoma dobro što je RS na vrijeme poslala i svoj izvještaj, jer će neko morati da ga pročita, a samim tim visoki predstavnik više neće moći da radi ono što hoće, kako hoće i kako je navikao.
(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE