• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS o budžetu za 2010.

Vlada Republike Srpske razmatraće Nacrt budžeta za 2010. godinu koji je predviđen u iznosu od 1,6 milijardi KM.

 Vlada RS o budžetu za 2010. Izvor: MONDO

Budžetski okvir za 2010. godinu ostaće na nivou rebalansiranog budžeta za ovu godinu.

Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđeno je smanjenje plata u prosvjeti i policiji od tri odsto u prvih šest mjeseci 2010. godine, a u javnoj upravi 10 odsto tokom cijele godine, nakon čega bi, prema najavi premijera RS Milorada Dodika, plate u 2011. godini bile vraćene na sadašnji nivo.

Premijer Dodik rekao je da su najavljena smanjenja plata posljedica recesije, koja je kao odraz globalne ekonomske krize prisutna i u Srpskoj.

"Sasvim je normalno kada imate smanjene prihode i smanjen rast bruto društvenog prizvoda da se javna potrošnja mora korigovati", rekao je Dodik i dodao da nije riječ o sanaciji prethodnih debalansa, već o odgovoranom načinu pristupa situaciji.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da još nije dobijena saglasnost sindikata na najavljeno smanjenje plata u RS, ali da očekuje podršku predloženom nacrtu budžeta za 2010. godinu, jer bi se na taj način rasteretila privreda i privredni subjekti.

Pojasnio je da smanjenje plata policiji i prosvjeti u visini od tri odsto u prvih šest mjeseci naredne godine znači smanjenje od samo 1,5 odsto na godišnjem nivou, te dodao da bi u javnoj upravi plate bile smanjene 10 odsto tokom cijele godine, čime bi se napravile uštede na pozicijama plata od oko 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Predstavnici pregovaračkog tima Vlade RS i Saveza sindikata RS 17. novembra nisu postigli saglasnost o smanjenju plata budžetskim korisnicima i broja radniku u narednoj godini.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE