• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Kraj samovolji bošnjačkih delegata

Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske, predviđena za ponedjeljak, pokazaće da ova institucija nastavlja nesmetan rad.

 Košarac: Kraj samovolji bošnjačkih delegata Izvor: MONDO

Cilj je zaštita nacionalnih interesa svih građana, koji žive u Srpskoj, izjavio je predsjednik Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

Ovu sjednicu zakazao je potpredsjednik Vijeća, na osnovu člana 52. Poslovnika Vijeća naroda RS, s obzirom na to da predsjedavajući ove institucije Dževad Osmančević već nekoliko mjeseci odbija da uradi taj posao.

Košarac je rekao da je sjednica zakazana u nastojanju da Vijeće bude efikasnija institucija, a da akti, koje ospore nacionalni klubovi, prođu poslovnički definisanu proceduru.

"Akti osporeni od Kluba Bošnjaka trebalo bi da prođu proceduru da bi eventualno bili upućeni prema drugim institucijama RS. Ukoliko se ne usaglasimo na sjednici akti idu na Zajedničku komisiju Vijeća naroda RS i parlamenta RS. Ako se tu ne desi ništa odlučivaće Ustavni sud RS", rekao je Košarac za "Fokus".

Istakavši da sjednica Vijeća naroda može da bude održana najnormalnije, s obzirom da ostali klubovi, izuzev bošnjačkog, nastoje afirmisati normalan tok i rad Vijeća naroda RS, Košarac napominje da Klubu Bošnjaka niko ne osporava da izrazi svoj stav i donese odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

"Nedopustivo je da ovaj klub donese odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, uloži obrazloženje i amandmane, a neće da se pojavi u plenarnom dijelu sjednice Vijeća naroda RS. Hoćemo sasvim normalan, ustavom preciziran rad Vijeća", dodao je Košarac.
On je rekao da je predsjedavajući Vijeća veoma često kršio poslovnik, kojim je precizirano zakazivanje sjednice najkasnije 16 dana od pokretanja zaštite interesa, te da je Klub Bošnjaka početkom jula osporio akte, a da do danas nije sazvana sjednica.

"Ono što je najveća lakrdija jeste da predsjedavajući svoj angažman temelji na stavu samo jednog Kluba, ne uvažavajući ostala tri. Ovu inicijativu podržavaju tri kluba, osim bošnjačkog. Svrstao se na stranu kluba iz kojeg dolazi, dok u ostalim klubovima vlada potpuni konsensuz o neophodnosti nastavka normalnog rada", konstatovao je Košarac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE