• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deblokirano Vijeće naroda RS

Sjednicom, kojoj nisu prisustvovali delegati iz reda bošnjačkog naroda, nakon četiri mjeseca deblokiran rad Vijeća naroda RS.

 Deblokirano Vijeće naroda RS Izvor: MONDO

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Momir Malić je podsjetio da je sjednicu zakazao, kao jedan od potpredsjedavajućih, na inicijativu Kluba delegata iz reda srpskog naroda, pošto je predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević odbio da zakaže sjednicu sa dnevnim redom koji je, takođe, predložio Klub Srba, a o kojima je danas raspravljano.

"Danas smo razmatrali upravo one četiri tačke dnevnog reda o kojima je Klub Bošnjaka i pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, a radi se o strategiji razvoja lokalne samouprave u RS od 2009. do 20015. godine, o zakonu o dopunama zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, o izmjenama i dopunama zakona o premjeru i katastru zemljišta i zakona o matičnim knjigama", precizirao je Malić.

On je naglasio da se, i osim toga što delegati Kluba Bošnjaka nisu prisustvovali današnjoj sjednici, rad zasjedanja odvija u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća naroda RS pošto su u njemu učestvovali delegati ostala četiri Kluba. On je dodao da je klub Bošnjaka na sve četiri tačke dnevnog reda uložio svoje amandmane, ukupno šest, i naglasio da su prisutni delegati iz klubova Srba, Hrbvata i ostalih, većinom glasova odbili navedene amandmane, koji će biti u normalnoj proceduri upućeni na usaglašavanje zajedničkoj Komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS.

Malić je podsjetio da je predsjedavajući Vijeća naroda RS "dužan da u roku od sedam dana, nakon što ga generalni sekretar obavijesti o ishodu današnje sjednice, zakaže u daljem roku od sedam dana novu sjednicu Komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS".

"Na ovaj način mi smo deblokirali rad Vijeća, a ako predsjedavajući ne zakaže narednu sjednicu to će učiniti predsjednik Narodne skupštine RS (Igor Radojičić) koje je i predsjednik zajedničke Komisije", rekao je Malić. Govoreći o mogućnosti da se ni na ovu sjednicu ne odazovu delegati iz reda bošnjačkog naroda, on je iznio mogućnost da će procedura biti riješena na Ustavnom sudu RS koji će odlučivati o amandmani Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

 Bošnjački predstavnici Vijeća naroda odbijaju da učestvuju u radu Vijeća, dok ne bude promijenjen Poslovnik Ustavnog suda RS, za koji su u međuvremenu i pokrenuli ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH. Ustavni sud BiH odbio je 21. novembra kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za donošenje privremene mjere kojom bi ovaj sud obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS "do konačne odluke o ustavnosti tog akta". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE