• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senat RS: Bez Dejtona nema ni BiH!

Senat RS zaključio je da neće biti ovako konstituisane BiH, ako proces slabljenja Dejtonskog sporazuma bude išao do stepena ukidanja.

 Senat RS: Bez Dejtona nema ni BiH! Izvor: MONDO

"Ukidanje Dejtona znači da neće više biti ni osnova, odnosno da nema više ni ovako konstituisane BiH. Tada se izlazi u prazninu i smatramo da se vraćamo na akte više hijerarhije UN, a prije svega na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji u takvom slučaju dozvoljava pravo na samoopredjeljenje", rekao je senator Slobodan Perović nakon  sjednice.

O tome da li će taj proces ići u jednom ili drugom pravcu, Perović je rekao da to zavisi od stepena ostvarene tolerancije u jednom društvu, kao izraza duhovne slobode i kulture razuma, odnosno političke, klasne, svojinske i jezičke tolerancije, i svih razlika po rođenju. Perović je novinarima u Banjaluci naveo da je Dejtonski mirovni sporazum tokom njegovog trajanja, a naročito posljednjih godina, bio jednostrano mijenjan na štetu RS, ali da nije do kraja sklonjen sa pozornice međunarodnog prava.

Senat je konstatovao veliki raskorak i nesklad između izgrađenog i djelimično ostvarenog, a u nekim segmentima pogaženog zakonodavstva. Predsjednik RS Rajko Kuzmanović, koji je predsjedavao sjednicom, rekao je da je Senat podržao sve što je do sada urađeno u Narodnoj skupštini RS, Vladi RS i nekim političkim organizacijama koje su zadužene da kreiraju politiku, te da je putanja svih tih rješenja bila pozitivna i da odgovara duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava BiH i RS.

Kuzmanović je naveo da je podržana Deklaracija Narodne skupštine RS o eventualnim ustavnim promjenama, kojoj su senatori dodali još deset pojedinačnihi stavki kojih se trebaju pridržavati svi koji učestvuju u političkim procesima, a posebno u ustavnim promjenama koje su, kako je naveo, na samom pragu.

"Senat je konstatovao da je RS, i ustavno i politički, stabilna i potpuno održiva, bilo kao državotvorna jedinica BiH ili kao samostalan subjekt. Osim toga, zaključili smo da će se široko povesti diskusija o priključenju BiH NATO-u i da će se tražiti određene garancije, pa tek onda vidjeti šta da se napraviti", naveo je Kuzmanović. On kaže da je Narodna skupština RS donijela odluku o priključenju Partnerstvu za mir, ali ne i NATO-u, i da Senat smatra da je to dugotrajan proces u kojem će se za odluku o pristupanju ili nepristupanju pitati građani.

Kuzmanović je rekao da su senatori insistirali da se ne upušta duboko u ustavne promjene prije nego što se završi popis stanovništa, u kojem će, pored opštih podataka, građani izjašnjavati o vjeri, naciji i jeziku.
(Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE