• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Pao” revizorski izvještaj IRB-a

Skupština nije prihvatila Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o poslovanju IRB RS sa fondovima.

 “Pao” revizorski izvještaj IRB-a  Izvor: MONDO

Za izvještaj je glasalo osam poslanika, 16 je bilo protiv, a 49 uzdržano. Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je suvišno glasati o zaključcima poslaničkih klubova, budući da sam izvještaj nije prihvaćen.

Pozicija je u toku petočasovne rasprave o ovoj tački dnevnog reda ponavljala da primjedbe glavnog revizora nisu dovoljne da bi se o radu ove banke dalo negativno mišljenje.

Opozicija je ukazala na kuriozitet da je skupštinska većina sada odbacila izvještaj o IRB-u koji je sastavni dio ranije usvojenog Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2008, a revidiranih u ovoj godini. 

Ministar finansija Republike SrpskeAleksandar Džombić smatra da je opozicija danas u parlamentu Srpske imala političke komentare u vezi sa izvještajem Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji finansijskih izvještaja Investiciono-razvojne banke sa fondovima.

"Opozicija je imala političke komentare i nije pričala o suštini primjedbi koje su dostavili IRB i Ministarstvo finansija na javnoj raspravi na skupštinskom Odboru za reviziju", rekao je Džombić danas novinarima u Banjaluci u redovnoj skupštinskoj pauzi.

Džombić je istakao da je pozvao poslanike, ukoliko misle da Vlada RS ne smije da piše primjedbe na revizorski izvještaj, da promijene zakon, ističući da će Vlada RS dok god ima zakonsku mogućnost da argumentima brani svoje primjedbe to i činiti.

On je rekao da su vrlo argumentovane primjedbe Ministarstva finansija RS na javnoj raspravi na Odboru za reviziju bile fokusirane na glavne argumente kojima se Glavna služba za reviziju opredijelia za negativno mišljenje, ističući da one nisu dovoljne da bi ovaj izvještaj bio negativan.

"Nije bilo prostora da glavni revizor da negativno mišljenje po osnovu nepostojanja pravilnika o internim kontrolama, već da se uđe dublje u analizu da li je zbog nepostojanja tog pravilnika napravio materijalnu grešku", istakao je Džombić.

Kada je riječ o računovodstvenom standardu 39, koji se odnosi na Akcijski fond i Fond za restituciju i procjenu vrijednosti imovine, Džombić je rekao da je osnovni preduslov za njegovu primjenu da su hartije od vrijednosti pribavljene na aktivnom tržištu.

"Sve hartije od vrijednosti u Akcijskom fondu i Fondu za restituciju nisu pribavljene na aktivnom tržištu, već su dobijene iz procesa privatizacije, što znači da su naslijeđene i jedan preduslov uopšte nije ispunjen za primjenu tog računovodstvenog standarda", naglasio je Džombić. Ministar Džombić je rekao da nije ispunjena ni druga pretpostavka za primjenu ovog računovodstvenog standarda koja se odnosi na postojanje aktivnog i dubokog tržišta kapitala na bazi kojih se može izvršiti ova procjena.

"Trebalo je konstatovati da IRB nije primijenila računovodstveni standard 39 , ali to nije trebalo biti opredjeljenje za negativno mišljenje glavnog revizora", naglasio je ministar finansija RS.Džombić je rekao da je IRB sa hartijama od vrijednosti napravila realizovani dobitak.

Komentarišući primjedbe opozicije da nedavno usvojeni zaključci SNSD-a u parlamentu RS predstavljaju svojevrsnu vrstu pritiska na Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS, Džombić je rekao da su takve kvalifikacije čudne, zato što su predloženi zaključci u skladu sa intosaji međunarodnim standardima na koje se poziva Glavna služba za reviziju RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE