• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Političari blokiraju napredak BiH!

Napredak u BiH blokiran je zbog neriješene političke debate, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

 Incko: Političari blokiraju napredak BiH! Izvor: MONDO

"Međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim partnerima u BiH kako bi riješili ovu debatu", rekao je Incko, istakavši da će, kada to bude učinjeno "biti moguć brz napredak ka krajnjem zajedničkom cilju: suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH, potpuno integrisanoj u evroatlantske strukture".

Prezentujući Izvještaj OHR-a za period od 1. maja do 31. oktobra ove godine pred Savjetom bezbjednosti UN, Incko je rekao da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća.

"U Republici Srpskoj postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države, a u oba entiteta postoji konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa", rekao je Incko.

On je naveo da rukovodstvo RS nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definisane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja, saopšteno je iz OHR-a.

"Uporne opstrukcije koje dolaze od nekih političara iz reda srpskog naroda doprinijele su odgađanju provođenja ključnih reformi, uključujući i one koje bi osigurale ukidanje viznog režima za građane BiH", dodao je on.

Incko je naveo da je RS stvorila problem na državnom nivou, a onda kritikovala državu zbog postojanja problema, te "da se maloj grupi zbunjenih pojedinaca ne može dozvoliti da ignorišu nade i zajedničke napore miliona građana BiH".

On je istakao da je ove godine u BiH desetine hiljada građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, a da "politički establišment ignoriše ovu egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine hiljada porodica".

Incko je ukazao i na nepostizanje napretka u usklađivanju javne uprave i javnih emitera sa evropskim standardima i upozorio na, kako je rekao, sve veće politizovanje pitanja povratka izbjeglica, navodi se u saopštenju.

"Ovaj dugi niz primjera neuspješnog rada administrativnih organa, parlamentarni zastoj, neprikladna reagovanja vlasti i stanje opšte bijede imaju politički, a ne strukturalni ili administrativni korijen", rekao je Incko, ocjenjujući butmirsku inicijativu EU i SAD odlučnim pokušajem da se krene s mrtve tačke i direktno uhvati u koštac sa rješavanjem političkog problema u središtu poteškoća sa kojima se BiH trenutno suočava.

"Zadatak sa kojim se politčki lideri BiH odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć, jeste ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rješavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbjeglica i, gdje je to potrebno, eliminisanje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva", istakao je Incko.

Incko je zahvalio Savjetu bezbjednosti UN za odluku da odobri produženje izvršnog mandata Eufora u BiH, za koji je rekao da predstavlja garanciju građanima da međunarodna zajednica neće tolerisati čak ni mogućnost da ponovo dođe do nasilja.

Prije obraćanja Savjetu bezbjednosti, Incko je kratko obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o načinu na koji međunarodna zajednica može pomoći BiH da prevaziđe postojeće izazove.

Visoki predstavnik u BiH se sastao i sa ambasadorom BiH pri UN Ivanom Barbalićem i izrazio svoju podršku intenzivnim naporima misije BiH da se pripremi za članstvo u Savjet bezbjednosti naredne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE