• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Ispunjeni uslovi iz Mape puta

Nikola Špirić istakao je u Njujorku da je Savjet ministara BiH ispunio sve uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

 Špirić: Ispunjeni uslovi iz Mape puta Izvor: MONDO

"Apsolutni prioritet Savjeta ministara BiH bilo je ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Nije to bio jednostavan zadatak, jer je bilo potrebno ispuniti 174 zahtjeva, ali smo na tom primjeru demonstrirali mogućnost dogovora domaćih aktera", rekao je Predsjedavajući Savjeta ministara BiH obraćajući se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je naglasio da su utvrđeni prijedlozi zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, graničnoj kontroli, sprečavanju pravca novca, o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom zakonu, Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te da je pripremljeno i usvojeno niz strategija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH istakao je da je usvojeno i niz sistemskih mjera koje su omogućile da sve institucije svih nivoa vlasti u BiH budu spremne za početak izdavanja biometrijskih pasoša i da je do sada izdato više od 10.000 biometrijskih pasoša.

"Ispunjavanjem uslova iz Mape puta napravljen je veliki napredak koji, nažalost, nismo uspjeli dovoljno promovisati ni unutar ni izvan BiH, a po ko zna koji put uspjeh u BiH ostao je u sjeni nekih drugih manje uspješnih procesa ili pokušaja reformi koji se slučajno ili ne, desili u isto vrijeme. Upravo zato smatram potpuno kontraproduktivnim povezivanje pitanje liberalizacije viznog režima sa bilo kojim drugim procesom unutar BiH", dodao je Špirić.

On je napomenuo da je nebrojeno puta Evropska komisija uvjeravala da su uslovi iz Mape puta tehničke, a ne političke prirode, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Izvještaji međunarodnih nevladinih organizacija pokazuju da je BiH u ovom momentu ispunila više uslova nego susjedne zemlje u momentu kada su dobile pozitivnu preporuku Evropske komisije, te zato izražavam uvjerenje da će naš napredak uskoro biti i formalno potvrđen od Evropske komisije u vidu pozitivne preporuke", rekao je Špirić.

Špirić je napomenuo da je Fiskalni savjet BiH od maja do novembra ove godine održao četiri sastanaka na kojima je između ostalog, usaglašeni nacrt budžeta BiH za 2010. godinu koji je na vrijeme upućen u Predsjedništvo BiH u dalju proceduru.

"Savjet ministara kao i entitetske vlade su u prethodnom periodu bile posvećene ispunjavanju uslova iz Pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, a sa ciljem obezbjedjenja makroekonomske stabilnosti. Misija MMF-a je boravila u Sarajevu prošle sedmice i dala pozitivno mišljenje o do sada ispunjenim uslovima", istakao je Špirić.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH od maja mjeseca ove godine održao 20 sjednica na kojima je utvrđeno 38 zakona i niz važnih strategijskih i akcionih planova.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakao je u ponedjeljak u Njujorku da se pitanje ustavne reforme u BiH ni na koji način ne bi trebalo povezivati sa pitanjem transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR).

Obraćajući se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Špirić je naglasio da ustavna reforma mora biti plod unutrašnjeg razgovora i kompromisa zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu, a nikako rješenje nametnuto sa strane.

Na istoj sjednici visoki predstavnik Valentin Incko kazao je da domaći političari blokiraju napredak BiH.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE