• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traga za 282 bjegunca

Osuđenici iz BiH koji su pobjegli iz te zemlje najviše se kriju u Srbiji i Hrvatskoj

 BiH traga za 282 bjegunca Izvor: MONDO

Iz BiH su poslije izricanja pravosnažne presude pobjegle 282 osobe, od kojih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori, dok se za 56 lica ne zna gdje se nalaze.

Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić kaže da se na teritoriji BiH nalazi i oko 50 osoba koje su pravosnažno osuđene u Hrvatskoj.

Najpoznatiji slučaj kada je pravosnažno osuđena osoba pobjegla iz BiH u Hrvatsku, gdje se kretala kao slobodan građanin, bio je bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavića. On je osuđen na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci.

U Hrvatsku je iz BiH pobjegao i Ivan Bender, bivši direktor Zavoda PIO/MIO i član Predsjedništva HDZ BiH. To je učinio da bi izbjegao odlazak na izdržavanje kazne od četiri i po godina zatvora zbog pronevjere i zlopotrebe službenog položaja i ovlaštenja u vezi sa otimačinom mostarskog hotela "Ero" preko famoznog preduzeća "Tuh-invest".

Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je i jedan osnivača HDZ-a, u Hrvatskoj je osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina počinjenim nad srpskim civila u Osijeku 1991. godine.

Ali, on je odmah po izricanju presude u Županijskom sudu u Zagrebu pobjegao u BiH, gdje i danas živi, jer ima dvojno državljanstvo i ne može biti izručen Hrvatskoj.

Među onima koji su izbjegli pravdu i nalaze se u BiH je i kardiohirurg Ognjen Šimić. On je u Hrvatskoj osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita.

U BiH se sklonio i Blaž Petrović, optužen da je fiktivnim pravnim poslovima pribavio oko 10 milona kuna, te Željko Vrbat, pljačkaš "Getroa" u Sesvetama, navodi portal "Sarajevo-x.com".

Zahvaljujući nedavnom usaglašavanju izmjena i dopuna međunarodnih ugovora između ekspertskih timova ministarstava pravde BiH i Srbije pravosnažno osuđene osobe u BiH, koje su pobjegle u Srbiju, i obratno, ubrzo mogle naći iza rešetaka.

BiH i Hrvatska usaglasile izmjene i dopune međunarodnih ugovora, te da se parafiranje ugovora sa obje države očekuje u decembru ove godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE