• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijanu prijete, napušta BiH?

Američki FBI preporučio prvom zamjeniku visokog predstavnika da napusti BiH jer je na meti radikalnih islamista

 Gregorijanu prijete, napušta BiH? Izvor: MONDO

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Miler upozorio je prije nekoliko dana u Sarajevu prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i još desetak zapadnih diplomata da bi trebalo da razmišljaju o svom povlačenju iz BiH, jer su se našli na meti radikalnih islamista, saznaje "Press RS" pozivajući se na odlično obaviještene izvore.

Prema pisanju ovog lista, prijetnje militantnih muslimanskih krugova američkim diplomatama eskalirale su poslije objavljivanja OHR-ovih šema organizovanog kriminala, na kojima se nalaze i bošnjačke političke i vjerske vođe i vodeći biznismeni u Federaciji.

"Razne prijetnje stizale su na Gregorijanovu adresu i ranije, a jedan dio verbalnih napada stizao je i iz RS, ali je reakcija izostala jer je procijenjeno da takve aktivnosti ne mogu ozbiljnije da ugroze bezbjednost prvog operativca OHR-a. Međutim, poslije objavljivanja spornih šema, američke bezbednosne službe procenile su da u Sarajevu i u bošnjačkom delu Federacije BiH imaju posla sa ozbiljnim islamskim ekstremizmom, koji je odavno Amerikance označio kao smrtne neprijatelje", kaže sagovornik "Pressa RS".

Direktor FBI tokom boravka u BiH sastao se sa članovima Predsjedništva BiH, zvaničnicima Ministarstva bezbednosti BiH, Tužilaštva BiH, kao i sa direktorima Obaveštajno-bezbednosne agencije, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, policija Federacije BiH, RS, Kantona Sarajevo i Brčko distrikta.

Sagovornik lista ističe da je dosad za bezbjednost američkih diplomata van SAD bila zadužena CIA, ali da je, promjenom svojih ustavnih ovlašćenja, FBI dobio mnogo veće nadležnosti.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Mirko Okolić kaže da je razmišljanje o povlačenju Gregorijana i drugih diplomata iz BiH veoma loš znak za ukupne prilike u BiH.

"Amerikanci mnogo vode računa o svojim diplomatama, a pogotovo o Gregorijanu, protiv kog se u Sarajevu vodi kampanja poslije objavljivanja famoznih šema kriminala. SAD ozbiljno analiziraju sve bezbjednosne aspekte i ako su oni procenili da su njihove diplomate ugrožene u BiH, onda im treba vjerovati. Nažalost, nisu baš pretjerano slušali naša upozorenja o problemima koje prave radikalni islamski elementi u BiH, sve dok im prijetnja nije direktno zakucala na vrata. Sada su konačno reagovali i za očekivati je da vidimo i neke konkretne poteze", kaže Okolić.

Analitičar Dževad Galijašević kaže da je promjenom ustavnih ovlašćenja FBI omogućeno da istrage sprovodi van SAD, na šta je do sada imala pravo samo CIA.

"To je strateški zaokret i zbog toga je ova posjeta izuzetno važna! FBI će se sada baviti bezbjednosnim stanjem u BiH, a nije isključeno ni da se uključe u istragu o napadima na Njujork 11. septembra 2001. godine. BiH je plodno tle za informacije o tom napadu i veoma je teško procijeniti kako će se završiti aktivnosti FBI", kaže Galijašević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE