• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čurkin: OHR destabilizuje BiH

Vitalij Čurkin oštro je kritikovao izvještaj visokog predstavnika za BiH pred SB UN

 Čurkin: OHR destabilizuje BiH Izvor: MONDO

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin ocijenio je da je OHR postao institucija destabilizacije BiH i oštro kritikovao zaključke izvještaja visokog predstavnika za BiH Valentina Incka predstavljene Savjetu bezbjednosti UN u kojima se navodi da vlasti u BiH nisu sposobne da samostalno rješavaju pitanja u zemlji.

"Lajtmotiv predstavljenog dokumenta je da su vlasti BiH nesposobne da rješavaju pitanja koja postoje u zemlji. Prema našem mišljenju, takva jednostrana i neizbalansirana ocjena ne odgovara stvarnosti i kod nas izaziva zabrinutost", rekao je Čurkin u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

On je naveo da politička polemika u BiH ne prelazi okvire Ustava BiH i dodao da lideri te zemlje ne preduzimaju nikakve poteze koji su usmjereni na podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Ambasador Rusije je rekao da međunarodno mješanje u rad organa vlasti BiH ne pomaže jačanju državnosti, već obrnuto - ruši i podriva unutarbosanski dijalog.

On je podsjetio da je BiH izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period od 2010. do 2011. godine.

Čurkin je je pozvao da se odredi konkretan rok za transformaciju OHR-a u misiju specijalnog predstavnika EU.

"Slažemo se da evropska perspektiva za BiH ima ključni značaj. To je još jedan razlog zbog kojeg je neophodno zatvoriti OHR, jer njegovo postojanje, prema mišljenju Brisela, čini nemogućim razmatranje pitanja da BiH dobije status kandidata za člansatvo u EU", naglasio je Čurkin.

Zamjenik ambasadora SAD-a pri UN-u Rozmari di Karlo ocijenila je zabrinjavajućim izostanak napretka u BiH na mnogim područjima - od priprema za prenos ovlaštenja OHR-a na posebnog predstavnika EU do priprema za pristupanje EU i NATO-u.

Ona je navela da su Sjedinjene Države predane pomoći BiH da postane članica EU i NATO-a i izrazila podršku nastavku "butmirskog procesa" za ustavne promjene i radu OHR-a.

Kod narednog polugodišnjeg razmatranja izvještaja OHR-a o napretku, članica Savjeta bezbjednosti UN biće i BiH kojoj dvogodišnji mandat nestalne članice počinje od 1. januara naredne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE