• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Karamarko nastavlja politiku ustaštva

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a da odnose Srba, Hrvata i Bošnjaka treba nastaviti razvijati na najbolji način i njegovati.

 Dodik: Karamarko nastavlja politiku ustaštva Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dodik je istakao da su izjave Tomislava Karamarka (potpredsjednika Vlade Hrvatske) o tome kako je nastala Republika Srpska i podrška poređenju Banjaluke i Blajburga neprimjerene za tako visoko rangiranog političara i da predstavljaju pokušaj skretanja pažnje sa njegovih porodičnih afera u Hrvatskoj.

Predsjednik Srpske je rekao za "Nezavisne novine" da Karamarko ne razumije odnose Srba i Hrvata u kontekstu BiH.

"Srbi i Hrvati su riješili svoje međusobne odnose. Srbi imaju Republiku Srpsku i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni (banjalučki biskup Franjo) Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska uvažava činjenicu da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović posjetila Banjaluku i da je tom prilikom s njom pokrenuo ozbiljan dijalog upravo da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama, a da se grade dobri odnosi.

"Treba njegovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali, moram da kažem da čim neko u Srbiji progovori o stanju u BiH - nakostriješi se sva javnost u Sarajevu. Sada svi ćute, čak podržavaju Karamarka. A čim neko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović, odmah je to dočekano na nož", dodao je Dodik.

Dodik kaže da Karamarku postavlja pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u Republici Srpskoj, posebno uništavanju Mrkonjić Grada, te ističe da je Srpska nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

"Srpska je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. Republika Srpska je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvijek bili suprotstavljeni", rekao je Dodik.

Dodik ističe da je nepotrebno hrvatsko pokazivanje animoziteta prema Srbiji tako što se blokira njen put ka EU, te da to ne doprinosi boljim odnosima Srba i Hrvata uopšte.

"Politika aktuelne vlade Hrvatske u tom pogledu ne doprinosi ukupnom razumijevanju među narodima, a nije ni pristojno da Hrvatska na taj način blokira napredak Srbije. A ako je Hrvatska mjera puta Srbije u EU, onda jadna je EU", rekao je Dodik.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE