• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština BiH o popisu - nema dogovora

Autor Anadolija

Hitna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH o popisu stanovništva okončana je bez usvajanja zaključaka.

Podršku nisu dobili zaključci šefova klubova poslanika SNSD-a Dušanke Majkić i SDS-a Aleksandre Pandurević, dok je šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović odustao od svog prijedloga zaključka.

Majkićeva je predložila zaključak kojim se traži stavljanje van snage odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

"Nalaže se Agenciji za statistiku BiH da zajedno sa entitetskim zavodima za statistiku predloži usaglašen jedinstveni program obrade podataka usklađen sa Zakonom o popisu. Od Savjeta ministara BiH se traži da u parlamentarnu proceduru uputi izmjenu Zakona o popisu kojom se produžava rok za objavljivanje popisa do 31. decembra", navodi se u zaključku.

Pandurevićeva je predložila da bude produžen rok za objavljivanje rezultata do 31. decembra, te da bude povučena odluka o programu obrade podataka.

U toku hitne sjednice vodila se žustra rasprava o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa, te ko će se tretirati rezidentnim odnosno nerezidentnim stanovnicima BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da poziv direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića na saslušanje u Tužilaštvo BiH u vezi sa popisom prije isteka zakonskog roka za objavljivanje rezultata, jasno govori o postojanju političkog i sudskog pritiska, te je pozvao Jukića da povuče odluku.

On je pitao Jukića da se javno izjasni šta je bilo na saslušanju u Tužilaštvu BiH, koje dovoljno dovodi u sumnju čitavu priču o popisu.

"Povucite odluku i objavite sve, neka budu tačni podaci. Taj isti Evrostat će proglasiti vaše podatke nepouzdanim. Dovešćemo se u situaciju da je sve bilo uzalud, a da smo napravili nevjerovatnu političku krizu oko tehničkog pitanja popisa stanovništva", rekao je Bosić tokom rasprave na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o popisu stanovništva.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je ukazao da se odlukom direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa BiH dovodi u još težu situaciju, podsjećajući da je i popis iz 1991. godine bio sporan.

On je ukazao i na činjenicu da su u Tužilaštvu BiH saslušavani i direktori entitetskih zavoda za statistiku, što je nesumnjivo u funkciji pritiska.

Prodanović je dodao da je time načinjena šteta BiH jer to predstavlja povratak izgradnji neprovjerenja.

"Da li je održiva odluka donesena pod pritiskom Tužilaštva BiH", upitala je tokom rasprave poslanik SNSD-a Milica Marković.

Poslanik SDS Borislav Bojić istakao je neophodnost za konsenzusom za tako bitno pitanje kao što je popis stanovništva, pridružujući se pozivima poslanika Jukiću da povuče odluku.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac ukazao je na činjenicu da se u vezi sa popisom stanovništva nije izjasnio ni Savjet ministara BiH.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul je istakao da nije najsretniji što se u pitanje popisa upetljalo Tužilaštvo BiH, ali i da niko nema pravo da nerezidentnim stanovništvom proglase 18.192 studenta iz zapadne Hercegovine koji studiraju u Hrvatskoj.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je rekao da podržava prijedlog poslanika Nikole Špirića da Kolegijum razmotri prijedloge zaključaka kako bi se o njima Predstavničko dom izjasnio na narednoj redovnoj sjednici.

Poslanik Hazim Rančić izašao je van okvira rasprave, ističući da niko nema prava da učenicima Bošnjacima u Republici Srpskoj upisuje ime jezika u knjižice koji oni ne žele.

Takvu raspravu o imenu jezika nastavio je Sadik Ahemtović kojem je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bosić oduzeo riječ zbog nepridrižavanja utvrđenog dnevnog reda.

Žustru raspravu zastupnika pokrenula je zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) uputivši kritike Jukiću koji, kako je naglasila, od "nerezidenata pokušava napraviti rezidente".

Podatak o rezidentnom/nezeridentnom stanovniku BiH, prema zakonu, uspostavlja se odgovorima na popisnici koja se odnose na mjesto boravka i mjesto rada.

"Najveći broj popisnica je popunjen jasno i on nije sporan, dok drugi dio nije potpun i tu ne možemo vidjeti rezidenta, da li je stalni stanovnik ili nije. I onda nastupa Jukić da dodavanjem pokuša popuniti polja koja nedostaju, zato je to problem. On je krenuo dodavati da bi od nerezidenata napravio rezidente", istakla je Majkić.

Na njene navode osvrnuo se zastupnik Sadik Ahmetović (SDA) dodajući kako "treba provjeriti odakle zastupnici Majkić podaci koje govori javno?".

"Odakle ovi podaci kolegici Majkić: je li to krivično djelo? Ja mislim da je jedina greška Jukića što ranije nije donio odluku, a pravi razlozi su prije 20 i nešto godina izrečeni preko puta nas u drugoj sali. Ako bude trebalo, govorit ću o pravim razlozima", rekao je Ahmetović.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović smatra kako je današnja rasprava predstavlja "ništa drugo do bježanje od suštine i problema" kada je riječ o demografiji i stanovništvu u BiH te da je zemlja u "demografskoj katastrofi".

"Suština je da BiH u cjelini u odnosu na posljednji popis 1991. godine nema blizu 900.000 stanovnika, odnosno jedan milion. Da u jednoj Kini ili Indiji ima takvih nepovoljnih trendova i oni bi se uhvatili za glavu i vidjeli gdje je problem. Zar nije trebalo tu raspravu otvoriti: koliko nam ljudi odlazi, pogotovo mladih, radi pogrešno postavljenih političkih stvari. A, mi raspravljamo da li trebamo sa još 200.000 stanovnika umanjiti", rekao je Bećirović.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je da je metodologija obrade podataka popisa trebalo da bude donesena na početku procesa.

"Dio preporuka tima Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva u BiH /IMO/ je prihvatio Centralni popisni biro krajem prošle godine", rekao je Jukić tokom rasprave u nastavku hitne sjednice Predstavničkog doma BiH.

Jukić je podsjetio da je ukupno šest neusaglašenih pitanja u vezi sa popisom u Centralnom popisnom birou.

"To su visokostručna statistička pitanja za koje je potrebno ekspertsko znanje. Pitanje popisa, odnosno pruduženje roka za objavljivanje rezultata popisa nije dugo dolazilo na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH", rekao je Jukić.

On kaže da je sav rad Agencije za statistiku BiH zasnovan na zakonu i u skladu sa preporukama Kancelarije za statistiku Evropske komisije /Evrostat/.

"Zašto je problem konsultovati eksperte iz zemalja okruženja? Tražili smo najbolje rješenje", rekao je on i dodao da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka sa popisa, da donese racionalne odluke i da time ne bude ugrožen popis.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da je juče dugo raspravljano na sjednici Savjeta ministara o Jukićevoj odluci i da su ministri iz Republike Srpske tražili da se ona povuče.

"Kada bi se dalo produženje roka do kraja godine za objavu rezultata to bi bilo pogrešno jer bi to išlo na ruku Jukićevoj odluci. Vodili smo juče ozbiljnu raspravu, ali nije bilo uslova da Savjet ministara zatraži da se ona povuče", rekao je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović smatra da je današnja rasprava bespotrebna jer parlament BiH nema nikakvih ingerencija kada je riječ o Agenciji za statistiku BiH po pitanju popisa.

"U pogledu stručnih nadležnosti postoje kompetencije Agencije za statistiku a odluka bilo kojeg drugog organa, posebno Savjeta ministara BiH ili Parlamentarne skupštine BiH, bilo bi neprimjereno uplitanje u zakoniti rad ove Agencije", rekao je Džaferović.

On smatra da je Jukićeva odluka donesena u skladu sa zakonom, što je potvrdio nedavno i direktor Evrostata.

Poslanik SDP-a Denis Bećirović rekao je da je suština da je 900.000 stanovnika BiH manje u odnosu na popis iz 1991. godine i da se bježi od suštinske rasprave o tome.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović zatražio je informaciju o tome odakle poslaniku SNSD-a Dušanki Majkić podaci Agencije za statistiku BiH.

"Jedina greška Jukića je što odmah nakon što je stupio na dužnost nije donio ovu odluku. Smatram da ova sjednica nije bila potrebna i da je Jukić postupio u skladu sa zakonom i međunarodnim preporukama", rekao je Ahmetović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE