• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS strateški opredijeljena za evrointegracije

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ostaje privržena evropskom putu BiH i da je najsposobnija da odgovori na upitnik Evropske komisije koji bi BiH trebalo da dobije početkom decembra.

Dodik je nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom rekao da je važno sprovođenje Reformske agende BiH i da u tom pogledu ne smije biti zastoja, kao što su oni na nivou Parlamentarne skupštine BiH koja nije ispunila uslove koje je ranije postavio MMF, jer u tom zastoju svi gube.

On smatra da je u BiH potrebno otvoriti novu rundu razgovora relevantnih političkih i institucionalnih faktora kako bi se kreirala i mogla koncentrisati pažnja na postizanje zajedničkih stavova u vezi sa evropskim integracijama.

"Republika Srpska želi da Evropa postigne potpunu stabilnost i da u tom pogledu na dnevnom redu ne bude pitanje o budućnosti same Evrope. Srpska ostaje strateški opredijeljena za evorpske integracije i nama je na tom putu uvijek bilo važno da definišemo poštivanje prava koja Srpska prema Ustavu ima, što je i omogućio mehanizam koordinacije", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je veoma važno to što je dogovoren mehanizam koordinacije u BiH, kojim su veoma jasno propisane procedure.

"Važno nam je da je do pomaka na putu BiH prema EU došlo dok predsjedava Slovačka koja obavlja dobar posao. Zahvalan sam Lajčaku jer znam da je njegov napor na tom planu bio vidljiv i veoma bitan", rekao je Dodik i dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o tome šta je potrebno da BiH čini da bude zadržano to pozitivno kretanje.

On je ponovio da je Republika Srpska opredijeljena da izvrši obaveze koje je preuzela kroz Pismo namjere MMF-u, te da ih ne bi ni preuzela da nije spremna da to učini.

"Smatram da trebamo svi zajedno da sjednemo i da vidimo u čemu je problem u ispunjavanju ovih obaveza i da to riješimo. Vidjeli smo da od usvajanja Reformske agende operativni pristup EU prema BiH više nije onako ciničan i arogantan i ovo je najbolji način da prepoznamo ta pitanja, da ih napadnemo i zajednički, partijski rješavamo", ocijenio je Dodik.

PRESTATI SA USLOVLJAVANJIMA

On je uvjeren da će i na drugim pitanjima prestati politika uslovljava EU prema BiH, jer je najvažnije da BiH i Unija budu partneri.

"Možda ponekad ne razumijemo proces, ali želimo da i mi kreiramo pitanja koja su važna za nas i da odlučujemo o njima. Vjerujem da dolazi novo vrijeme koje bi moglo dati šansu dodatnom partnerstvu svih koji su uključeni u bilo koji proces", naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da je na dašnjem sastanku Lajčaka upoznao i sa njegovim viđenjem situacije u Srpskoj i BiH, odnosno da su nedavno održani lokalni izbori, da je prije izbora bilo pokušaja da se Republika Srpska politički podijeli, ali da su izbori pokazli da podjele nema, već da ima različitih političkih opcija i grupa.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da je situacija u Srpskoj u institucionalnom smislu veoma stabilna.

"Veoma je važno nastaviti sprovoditi Reformsku agendu koja se odnosi na ekonomska pitanja, jer je to dalo određene benefite i što se nas tiče. Treba prestati sa bilo kakvim opstrukcijama, na bilo kom nivou, kada je riječ o njenom sprovođenju", poručio je Dodik.

Lajčak je rekao da je za evropsku perspektivu BiH važna koordinacija svih nivoa vlasti i izrazio zadovoljstvo što je vidljiv napredak BiH na evropskom putu.

Lajčak kaže da, nakon sastanka sa zvaničnicima u BiH, ima bolji uvid u procese koji su važni za BiH.

"Sastanak sa Dodikom je jedan od važnijih ako se ima u vidu njegova uloga u formulisanju unutrašnje i spoljne politike. Drago mi je što je u fokusu svih političkih faktora u BiH evropska perspektiva zemlje, a upitnik Evrpske komisije jeste veoma konkretan korak na putu evropskih integracija", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, EU će reagovati pozitivno na svaki napredak BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE