• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Veće plate kad se stvore uslovi

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prioritet Vlade da se popravi situacija u realnom sektoru.

"Svim svojim snagama moramo da stvaramo bolje uslove za to jer sve drugo zavisi od realnog sektora", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon konsultacija u Vladi Republike Srpske sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske u vezi sa izradom budžeta Srpske za narednu godinu i programa ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska ima daleko više prikupljenih prihoda nego u toku prošle godine, ističući da tendencija i trendovi u ovoj godini pokazuju da i dalje Srpska ide uzlaznom linijom.

Ona je rekla da postoji opredijeljenost Vlade Republike Srpske da se rast BDP-a i stvaranje povoljnije slike uopšte odražava i u povećanju plata u nekom budućem periodu.

"Naš prioritet je da se zadrži fond plata u javnom sektoru, a taj prioritet je utvrđen na osnovu platforme koja glasi - zadržati, očuvati broj zaposlenih, odnosno radna mjesta, zadržati i očuvati dostignuti nivo prava u pogledu visine plate", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada u posljednjih nekoliko godina, uprkos teškim posljedicama krize koja je godinama bila prisutna, uspjela da izvrši i ogromna ulaganja u bezbjednosni sektor.

Cvijanovićeva je poručila da će Vlada zajedno sa prosvjetarima raditi na poboljšanju njihovog materijalnog statusa, podsjetivši da su, bez obzira što nekoliko godina nisu povećavane plate prosvjetnim radnicima, one manje-više izjednačene sa platama u FBiH, a u određenom iznosu veće nego što je slučaj u zemljama regiona.

Ona je rekla da je Vlada spremna da podstakne i učestvuje u socijalnom dijalogu sa poslodavcima i sindikatom, ističući da podržava ideju sindikata, a što je i opredjeljenje Vlade, da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora i da se taj proces deblokira.

"Razumijemo zahtjev sindikata za povećanjem najniže plate u Republici Srpskoj zato što je to opredjeljenje Vlade", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada zajedno sa sindikatom ranije napravila reprogram starih dugovanja koja su nastala po osnovu kolektivnog ugovora, ističući da se to redovno i izvršava uz sve tekuće obaveze, te dodala da su izvršene sve budžetske obaveze za poljoprivredu.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada postigla, istakavši da Vlada nikada nije proizvela nijedan sistemski problem, ali je riješila nekoliko velikih sistemskih problema koji su se gomilali godinama nakon rata.

Kada je riječ o Zakonu o radu, Cvijanovićeva je rekla da Vlada i sindikat analiziraju njegovu primjenu, te da je Vlada uočila da je neophodno da se ponovo otvori rasprava o ovom zakonu i da se dođe do boljih rješenja, razumijući i potrebe poslodavaca i drugih ljudi u društvu.

"Nije mi poznato kada će doći do izmjena Zakona o radu, ali je bitno da se to zakonsko rješenje analizira", napomenula je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da će sastanak u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom biti zakazan u naredne tri sedmice na zahtjev sindikata.

Ona je podsjetila da je Vlada ranije donijela odluku o povećanju penzija vodeći računa da se ne ugrozi sistem u iznosu od 11,5 odsto, te najnoviju odluku o povećanju penzija od pet odsto, koja je već realizovano u iznosu od tri odsto za šta je potrebno obezbijediti dodatnih 30 miliona KM, dok Vlada u zadnja tri mjeseca ove godine za penzije izdvaja 7,5 miliona KM više nego što je bilo planirano da se za to izdvoji u ovoj godini.

"Prioritet Vlade je da stvaramo pretpostavke za poboljšanje materijalnog statusa svih kategorija u Republici Srpskoj, a što se prije svega odnosi na razvoj privrede i realnog sektora", istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o pregovorima sa MMF-om, Cvijanovićeva je rekla da će predstavnici MMF-a, koji traže smanjenje plata, sutra imati ponovo razgovore sa predstavnicima Vlade.

"Vlada brani stav i odbranićemo ga da plate ostanu na sadašnjem nivou, ističući da je politika Vlade da se fond plata neće se za sada povećavati, ali ni smanjivati", navola je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je prioritet Vlade rast BDP-a i da makroekonomski pokazatelji Srpske budu dobri, da se ubire dovoljno prihoda da se postigne potpuna stabilnost.

"Mi razumijemo stav sindikata da treba da se povećaju plate, ali pri tom ne treba da ugrozimo aranžman sa MMF-om. MMF je zadovoljan da o tom pitanju u Srpskoj postoji disciplina, ali se taj fond na drugim nivoima vlasti povećava", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Srpska mora imati veći rast od 3,2 odsto koji je nedovoljan da bi se na tržištu rada, u pogledu broja zaposlenih i visini primanja, to moglo osjetiti.

"Naš cilj je da rast ide u kontinuitetu i mi u narednih nekoliko godina moramo da pređemo 4,5 odsto", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekla da je donošenje zakona o akcizama na nivou BiH pretpostavka za mnoge stvari, ali da će, nažalost, njegovo donošenje morati čekati neko drugo i bolje vrijeme.

Ona je dodala da su konsultacije protekle u konstruktivnoj, dobroj i ležernoj atmosferi.

"Bilo je nezamislivo da prije godinu-dvije dana ulazimo u novu budžetsku godinu, a da će biti izmirena sva dugovanja u poljoprivredi", naglasila je Cvijanovićeva.

SINDIKAT: OČEKUJEMO POVEĆANJE PLATA

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić očekuje da će Vlada, kao partner, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske učiniti maksimum da konačno budu riješena dva goruća problema za sve radnike – pitanje potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora i povećanje najniže plate koja bi trebalo da iznosi 50 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj.

"Očekujemo povećanje plata u realnom sektoru jer su najniže plate u tom sektoru", istakla je Mišićeva.

Ona je rekla da sindikat traži povećanje naknada za vrijeme nezaposlenosti, te izmjene Zakona o radu u smislu da pitanje kolektivnog ugovora treba jasno da bude pozicionirano u skladu sa Ustavom Republike Srpske tako da se zarade u realnom sektoru isključivo mogu uređivati kolektivnim ugovorom, a ne pravilnikom o radu koji daje mogućnost nesavjesnim poslodavcima da manipulišu na štetu radnika.

Mišićeva je rekla da sindikat očekuje da će Vlada u narednih 10 dana na narednom sastanku imati odgovore na njihove zahtjeve, te da će u zavisnosti od tih odgovora sindikat zauzeti stav o ovim ključnim dokumentima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komentar

Ma kome ćete povećati plate,vama u foteljama?

MONDO REPORTAŽE