• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presuda Oriću utemeljena na nepostojećim dokazima?

Autor mondo.ba

Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću jer se temelji na nepostojećim dokazima.

Kako prenosi RTRS, dva mjeseca nakon prvostepene oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ubistvo tri srpska zarobljenika u selima oko Srebrenice, napokon je objavljen i pisani otpravak.

U njemu, već na prvi pogled, vidljive bitne povrede Zakona o krivičnom postupku BiH. Pozivajući se na načelo “slobodne ocjene dokaza” Sudsko vijeće i potpisnik presude, predsjedavajući Šaban Maksumić presudu su zasnovali na nepostojećem dokazu!

Naime u javnoj objavi presude 09. septembra 2017. godine, Maksumić se poziva na “iskaz” svjedoka navodno dat u Policijskoj stanici u Bratuncu 03.septembra 2003. godine. Za razliku od javnog svjedočenja u sudnici tokom kojeg je zaštićeni svjedok “O1”, inače Orićev i Muhićev saborac, kao očevidac govorio kako su Orić sam ili u sadejstvu sa Muhićem likvidirali sudiju Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i predratnog policajca Milutina Miloševića, u nepostojećem “iskazu”, koji nije predočen na glavnom pretresu, kao počinioce zločina Orića i Muhića, svjedok navodno nije spominjao.

Istovremeno, sporni “iskaz” na koji se Maksumić poziva u javnoj objavi, u pisanom otpravku naprasno je “postao” samo službena zabilješka

A da bi službena zabilješka bila validan dokaz, mora biti originalna verzija ili bar ovjerena kopija, i autori zabilješke moraju potvrditi njenu autentičnost. U ovom slučaju ni to se nije desilo, čime su ozbiljno prekršene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, prije svih član 297. prema kojem se presuda ne može zasnivati na dokazu koji ne postoji, te član 290 istog Zakona prema kojem javno objavljena presuda i pisani otpravak “moraju potpuno odgovarati”.

U slučaju “Orić” očigledno nije tako, pa će Tužilaštvo, kako saznaje RTRS, u žalbenom postupku tražiti ukidanje presude.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE