• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Brčkom povećan materinski dodatak

Autor SRNA

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić pozdravio je danas izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti i Zakona o socijalnoj zaštiti, kojima su znatno uvećana i proširena prava korisnika po osnovu tih zakona.

"Prema izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, umjesto dosadašnjih 125 maraka, koje su se isplaćivale u trajanju od tri mjeseca, nezaposlene majke u distriktu primaće materinski dodatak za novorođeno dijete u mjesečnom iznosu od 416 maraka, i to pravo će ostvarivati 12 mjeseci, a za blizance 18 mjeseci. Naravno da to neće odlučujuće djelovati na planiranje porodice, ali će svakako biti značajna podrška nezaposlenim majkama koje su se odlučile na rađanje", rekao je Milić Srni.

Na ovaj način, istakao je gradonačlenik Distrikta, ispraviće se i diskriminacija u odnosu na primanja po osnovu materinskog dodatka za zaposlene majke.

Prema procjenama nadležnog odjeljenja, uvećanje ovih prava na godišnjem nivou imaće godišnju budžetsku implikaciju od 1.137.000 KM.

Na sjednici Skupštine distrikta poboljšan je i tekst Zakona o socijalnoj zaštiti, i to na način da će korisnik prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć, biti i djeca sa rijetkim oboljenjeima.

Umjesto dosadašnjih 59 ili 60 maraka, koliko je primao najveći broj korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć, sada će lica koja ostvaruju to pravo, u zavisnosti od vrste oboljenja i stepena zavisnosti od pomoći drugog lica, dobijati značajno veće iznose.

"Tako će lice koje je u grupi korisnika koji su potpuno zavisni dobijati mjesečno oko 208 KM, sa teškom zavisnošću 149, a korisnici sa umjerenom zavisnošću od drugog lica, imaće pravo na mjesečni dodatak od oko 100 KM", precizirao je gradonačelnik Milić.

On je naglasio da je za pohvalu da su i poslanici opozicije podržali ove izmjene zakona

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE