• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Ruski'' dug: Najviše novca Banjaluci i Prijedoru

Autor mondo.ba

Vlada Republike Srpske raspodijelila je 35 miliona maraka iz sredstava klirinškog duga, a posmatrajući po lokalnim zajednicama, najviše novca će otići u Banjaluku i Prijedor.

 ''Ruski'' dug: Najviše novca Banjaluci i Prijedoru Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Kako pišu Nezavisne novine, u Banjaluci će najviše novca biti izdvojeno za nastavak izgradnje i adaptacije kompleksa Zalužani - 3,3 miliona KM, zatim tri miliona za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Aleji Centar, kao i 2,85 miliona KM za sanaciju studentskog doma "Nikola Tesla", koji je oštećen u nevremenu. Novac, i to 1,2 miliona, obezbijeđen je i za proširenje i rekonstrukciju Osnovne škole "Branko Radičević".

Kada je Prijedor u pitanju, Vlada RS će četiri miliona KM dati za sportsku dvoranu "Urije", a 1,3 miliona će biti dodijeljeno za opremanje sale za kategorizaciju srca i krvnih sudova u Bolnici "Dr Mladen Stojanović".

Novac za dvoranu biće usmjeren i Gradišci, i to dva miliona KM, kao i za Stanare, koji su dobili 170.000 KM, a nekoliko miliona KM će biti utrošeno za sanaciju škola i fiskulturnih sala širom Republike Srpske.

Novca će biti i za puteve u Loparama, Prnjavoru, Srpcu, Vlasenici, Zvorniku, Mrkonjić Gradu i Doboju, a sredstva su odvojena i za vodovode, izgradnju mostova i uređenje riječnih obala.

Milion maraka biće potrošeno za sanaciju u Nacionalnom parku Sutjeska, gdje su usljed klizišta nastala velika oštećenja.

Opština Čelinac dobila je pola miliona maraka za izgradnju gradskog mosta jer je postojeći, prema riječima Momčila Zeljkovića, načelnika opštine, teško oštećen u poplavama 2014. godine i predstavlja svojevrsnu branu, jer je korito rijeke Vrbanje uređeno i produbljeno.

To će, kako je rekao, uz pola miliona KM koje je donirala Srbija, biti dovoljno da se pokrije nešto više od trećine potrebnog novca, jer prema projektnoj dokumentaciji za novi most potrebno je 1,4 miliona KM.

Novac s nestrpljenjem čekaju i u Milićima, gdje im rijeka Jadar pravi velike probleme i gdje su dobili 600.000 KM za sanaciju njenog korita.

Vladi RS je na osnovu klirinškog duga pripalo oko 60 miliona KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE